A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság tavalyi évi beszámolójával indult a nap. Mergancz Sándor rendőr dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány elsőként arról beszélt, miért torzak a megye bűnözését bemutató adatok. A statisztika szerint több mint másfélszeresére, 13 ezerről csaknem 22 ezerre nőtt ugyanis a bűncselekmények száma Somogyban tavaly – legalábbis egy Legfelsőbb Bírósági határozat miatt sötétebb lett a kép. A kapitány szerint a valóságban nem olyan rossz a helyzet. A Legfelsőbb Bírósági határozat értelmében ugyanis egy több mozzanatból álló bűncselekménynek minden elemét külön bűncselekményként kell szerepeltetni a statisztikában. A tavalyi adatokat tehát eszerint kell nézni. Elhangzott az is: csökkent tavaly az emberölések, az ittas vezetéses balesetek és a lőfegyverrel való visszaélések száma, és a felderítésben is biztatóak az eredmények.
A közgyűlésen elhangzott: bíznak a somogyi rendőrökben az emberek. A közgyűlés megköszönte a rendőrség munkáját és elfogadta a beszámolót.  

Döntöttek a közgyűlésen arról is, hogy 880 millió forint fejlesztési és működési hitelt vesz fel a Somogy Megyei Önkormányzat. Az ehhez szükséges közbeszerzési eljárást elindítják.
Indoklásuk szerint a hitelből az önkormányzat kötelező fejlesztési és működési feladataihoz szükséges saját erőt biztosítanák. Így az uniós programokhoz, a Kaposi Mór Oktató Kórház beruházásához is. Hitelfedezetül a siófoki Aranypart Kollégium és a Somogy Megyei Gyermektábor, Fonyódliget 4,6 hektáros ingatlanrészét jelölték meg.

közgyűlés


Új vezetőt választottak a siófoki Perczel Mór Gimnázium igazgatói helyére. A három jelöltből a 32 éve pedagógus pályán dolgozó Vaskóné Csák Erikának szavazott bizalmat a közgyűlés.

Előzetes engedélyt kapott a Kaposi Mór Oktató Kórház tulajdonában lévő nonprofit egészségügyi kft. alapítása.

Elfogadta a Somogy Megyei Közgyűlés a „Nagybajom Város Önkormányzatának szennyvízcsatorna építési pályázatához való csatlakozásról” szóló előterjesztését is. Így a Kékmadár Gyermekotthon csatlakozhat a nagybajomi szennyvízcsatorna-hálózathoz.

Döntöttek arról is, hogy a Somogy Televízió Nonprofit Kft. saját tőkéjét 8.044.000 Ft-tal az általános tartalék terhére növelik. Módosították a televízió visszatérítendő támogatás 8.592.000 Ft-os részösszege és kamatainak visszafizetési határidejét 2011. december 31-ére. A közgyűlés 2 éve a Somogy Tv. átmeneti likviditási gondjainak kezelésére 28.000.000 Ft visszatérítendő alapítói támogatást biztosított, amelyből 22.000.000 Ft-ot vett igénybe. A fennmaradó 8.592.000 Ft és kamatai visszafizetése 2011. június 30-ig esedékes. Ezt a visszafizetési határidőt módosította a közgyűlés 2011. december 31-ére.

A Somogyértes Gyenesei István megkérdezte, mi a biztosítéka annak, hogy fél év múlva vissza tudja a Somogy Tv. a pénzt fizetni. Feigli Ferenc MSZP-s képviselő szerint pedig át kellene gondolni a már korábban is takarékossági egyesítést. Vagyis, hogy a Kapos Tv-t és a Somogy Tv-t össze kell vonni. Elhangzott: amikor az önkormányzatok sorsa is bizonytalan, mitől alakulna pozitívan a Somogy Tv. sorsa. Jakó Gergely szerint amikor ez korábban felmerült: éppen az MSZP-s képviselők mondták azt, hogy "nem akarnak Szita-tévét". Gelencsér Attila elnök közölte: tárgyalnak egy esetleges egyesítésről, amint ez eredményre vezet, azonnal tájékoztatni fogja a képviselőket.

A közgyűlés összesen 30 napirendi pontot tárgyalt.



Címkék: Somgy, döntöttek, hitel, közgyűlés, politika, kaposvár