A Cigány Önkormányzat és a kormány most ösztöndíj programmal, képzésekkel próbál ezen a helyzeten változtatni. Ebben segít a megyei cigány önkormányzat elnöke, Berényi László. Nemrégiben az országos szervezet alelnökévé is megválasztották.

 

A kaposvári roma családok egy része legalább szakmát szeretne gyerekeik kezébe. De azt mondják: nem könnyű megküzdeni az előítéletekkel, és leküzdeni, hogy eleve hátránnyal indulnak.

Somogyban minden ötödik újszülött cigány családba születik. Kétharmaduk cigánytelepekre, embertelen körülmények közé. 90 százalékának nincs munkája, és nagy részüknek szakképzettsége sem. Ez az egyik legnagyobb probléma -mondja a nemrégiben megválasztott Országos Cigány Önkormányzat alelnöke. Berényi László maga is a babócsai cigánytelepről származik. Ezért is járja naponta ezeket a lakóközösségeket. Jól ismeri a cigányság gondjait. A megyei cigány önkormányzat elnökeként képzési programokat szervez.

– Jelenleg Somogy megyében folyik 3 kistérségben három hátrányos helyzetű kistérségben "C" kategóriás jogosítvány megszerzése, Barcson Csurgón és a kadarkúti kistérségben – mondja. – Tervezzük, hogy az egészségügyi állapot érdekében egy egészségügyi prevenciós programot is szervezünk.

Hozzátette: el kell kezdeni a többségi társadalommal együtt gondolkodni. Azért is, mert ma minden nyolcadik somogyi vallja magát roma származásúnak. Becslések szerint 40 ezren vannak a megyében. Számuk a 40-es évekhez képest a hétszeresére nőtt.

 

Címkék: esély, hátrány, romák, képzés, politika