Napirend előtti felszólalások előzték meg az önkormányzat idei költségvetésének módosítására vonatkozó szavazást, amit a képviselőtestület elfogadott mai ülésén.

Szúnyogirtás hamarosan

Pintér Lóránd
liberális képviselő, arról érdeklődött, hogy mikor lesz szúnyogirtás Kaposváron és lesz-e gyakrabban?
Szita Károly erre úgy reagált, hogy hétfőn vezetői értekezleten elrendeltem a szúnyogirtás. Jövő héten érkezik a helikopter Kaposvárra. A polgármester azt is kiemelte, hogy a csapadékos időjárást követően nagyon nagy invázió várható, ennek próbálnak elébe menni.

400 milló pluszban van a város kötvénye

A liberális képviselő arról is érdeklődött, hogy a város által felvett többdevizás kötvény, hányszor volt átváltva, mennyi volt ebből a nyereség vagy a veszteség, illetve jelenleg milyen devizanemben van?
- Svájci frankban vettük fel, ezt forintra konvertáltuk, mert abban tudják felhasználni – válaszolt a kérdésre a polgármester, hozzátéve, hogy legalább 400 millió pluszban van a kötvényeink szaldója.



Orbán támogatja a színházfelújítást, emelkednek a jegyárak

- Nyolc évük volt rá, hogy a pályázatunkat befogadják – válaszolta Szita Károly polgármester Pintér Attila szocialista képviselőnek, amikor azt firtatta, hogy a bejelentett kormányzati intézkedések mellett a város el tudja-e érni, hogy elindítsák a Csiky Gergely Színház felújítását. A polgármester kiemelte, hogy míg a szocialisták a város egyik pályázatát sem segítette nyolc év alatt, addig a polgári kormány két hete van csak, de a miniszterelnök személyesen ígérte meg neki, hogy lesz színházfelújítás. Arról, hogy meddig kell megtakarítani az éves 150 millió forintot, azt válaszolta, hogy, amíg a közgyűlési döntés érvényben van.

Nézze meg a Csiky Gergely Színház látványterveit!Nézze meg a Csiky Gergely Színház látványterveit!Nézze meg a Csiky Gergely Színház látványterveit!Nézze meg a Csiky Gergely Színház látványterveit!Nézze meg a Csiky Gergely Színház látványterveit!
Nézze meg a Csiky Gergely Színház látványterveit!
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

A színházi jegy- és bérletárak módosítása kapcsán Pintér Lóránd liberális képviselő azt javasolta, hogy szavazzanak arról, hogy a következő közgyűlésen számoljon be a színházzal kapcsolatos kérdésekről, a színházat üzemeltető nonprofit közhasznú kft. alapítója, azaz Szita Károly és az ügy további érintettjei is. A képviselő ezt azért tartotta indokoltnak, mert szerinte nem lehet tudni, hogy milyen fázisban tart a rekonstrukció, arra milyen források lesznek, csupán újsághírekből és hallomásból lehet értesülni.
A javaslatot nyolc igen mellett a közgyűlés nem támogatta.

Kéki Zoltán főjegyző azt mondta, hogy a színházzal kapcsolatban nyugalomra van szükség. A felújítással kapcsolatban elkészültek az átépítési tervek.

Vajda Imréné fideszes képviselő többek között arról beszélt a színház szakmaisága kapcsán, hogy Schwajda György érkezéséig a színházban öt bemutató volt és egy gyerekbemutató, a bemutatók száma az ő jelenlétével hatra emelkedett.

A képviselők végül határoztak arról, hogy a Csiky Gergely Színház színházban a következő évadra a főpróbabérletet a jelenlegi 5000 forintról 7000 forintra emelik. A két előadásra szóló ifjúsági bérlet árát 2900 forintról 3200 forintra emelték. A további bérletek és jegyek árát is módosították. 19 igen, 2 nem, hat tartózkodás.

Inkubáció ingatlanok bérbeadásával?

Pintér Lóránd liberális képviselő azt javasolta az üresen álló kaposvári, nem lakás célú ingatlanok kapcsán, hogy amennyiben egy ingatlan egy évig nincs hasznosítva, akkor a kezdő, 35 év alatti vállalkozók részére két évre fél áron adja bérbe a város. Ezt azzal is indokolta, hogy a város bevételi kiesés most milliós tétel lehet első ránézésre is.

- Az inkubációnak nem az önkormányzati keretekben van értelme, más lehetőséget kell rá keresni – vélte Pintér Attila, a szocialista frakció vezetője, ezt Szita Károly is hasonlóan gondolta.

Pintér Lóránd erre úgy reflektált, hogy ha semmilyen formában nem adnak lehetőséget a vállalkozások támogatására, akkor nem maradnak fiatalok Kaposváron.

Kéki Zoltán főjegyző a nem lakáscélú albérletek kapcsán elmondta, hogy piaci szempontok alapján jár el a város és azért lett kevesebb a bérbeadási bevétel, mert a város ingatlanokat adott el.

Pintér Lóránd javaslatát nem fogadta el a közgyűlés. Az önkormányzat tulajdonában lévő nem lakás célú helyiségek bérleti díjának felülvizsgálatáról szóló tájékoztatót elfogadt a közgyűlés.


Továbbra is tilos guberálni Kaposváron

Szabó Máté az állampolgári jogok országgyűlési biztosa azt kérte, hogy a város vonja vissza a guberálásról szóló rendeletét. Szita Károly polgármester erről úgy nyilatkozott, hogy nem vonják vissza. A közgyűlés 23 igen és három tartózkodás mellett támogatta, hogy továbbra is tartsa fenn döntését. Az ügy kapcsán parázs vita alakult ki a közgyűlésben.

Pintér Lóránd képviselő szerint a rendelet annyira hatékony, mint a csikkrenedelete a városnak.  Az érintetteket nem is érdekli ez. Szerinte, akiket zavar a guberálás, azok szavaznak, akik pedig guberálnak, azok pedig nem szavaznak. A guberálásról szóló határozat betarthatatlan és így haszontalan is.
Pintér Attila szerint van egy rendeletünk, aminek a betartatásával gond van. Most ugyan dönteni kell az ombudsman javaslatáról, amiről a városvezetésnek más a véleménye, de ettől még a probléma nem szűnik meg.

Heintz Tamás hozzászólásában arról beszélt, hogy a guberálás rendkívül zavaró és ártalmas tevékenység és nincs társadalmi haszna, hanem mindenkit veszélyeztet, még a guberálót is. Ezért meg kell teremteni annak a feltételeit, hogy ne legyen szükségük guberálásra.

Gyenesei Istvánné szerint a helyzet megoldása az, hogy meg kell teremteni a szeméttároló edények elzárását.

- Az ombudsman azt javasolja, hogy legalizáljuk a guberálást. Nekem más a véleményem: nem lehet guberálni – zárta a vitát Szita Károly. A polgármester úgy fogalmazott, hogy megköszönte az ombudsman véleményét, de nem fogadja el. Ha az országgyűlési biztosnak pedig alkotmányjogi aggályai vannak a rendelettel, akkor vigye azt az alkotmánybíróság elé.

Döntöttek a színházigazgatói pályázat kiírásáról

A közgyűlés egyhangúlag elfogadta az színház ügyvezető igazgatói megbízásáról szóló pályázati kiírást.

Pintér Attila hozzászólásában pozitívan nyilatkozott a kiírásról. Szerinte a színház számára nagyon fontos, hogy minél hamarabb legyen új igazgatója. Az is fontos, hogy az egyetemmel legyen szoros az együttműködésük. Annak is örült, hogy a kiírásban szerepelt, hogy a színház elsőkategóriásba sorolásának fenntartása az új igazgatónak állandó feladata lesz. Pintér csak annyit javasolt, hogy a város a kiírásban ne üzemeltetőként, hanem fenntartóként szerepeljen. Javaslatát elfogadták.

Kovát Imre arról beszélt, hogy eldöntsék, ha mégsem jön létre a színház rekonstrukciója, akkor a kétszer 150 milliónak mi lesz a sorsa.
A következő 2010/2011-es színházi évadról ITT olvashatnak.

Címkék: Szabó Máté, Kéki Zoltán, Pintér Lóránd, Schwajda György, Pintér Attila, szúnyog, színház, Szita Károly, Kaposvár, politika