gyes

Április 1-jétől megszűnik az alkalmi munkavállalói kiskönyv - olvasható a Munkaügyi Hivatal körlevelében.  A kiskönyvet az úgynevezett egyszerűsített foglalkoztatás váltja ki. A munkáltató az új szabályozás szerint is köteles meghatározott tartalmú munkaszerződést kötni a munkavállalóval, ha a munkavégzés egybefüggően meghaladja az öt napot. A munkavégzés megkezdése előtt pedig elektronikus úton jelezni kell az adóhatóság felé a munkavállaló foglalkoztatását.

Amennyiben a foglalkoztatás nem haladja meg az öt napot, elegendő jelenléti ívet vezetni, a bejelentés azonban ekkor is kötelező. Az egyszerűsített munkavégzés esetei a következők: az évente legfeljebb kilencven napot jelentő alkalmi jellegű munkaviszony, az idényjellegű munkaviszony, illetve a kiemelten közhasznú szervezetek által létesített munkaviszony.

Az Alkotmánybíróság döntése alapján munkaerő-kölcsönzés esetén változnak a szabadság kiadásának szabályai. A munkáltatónak a szabadság kiadásának időpontját legkésőbb egy hónappal a szabadság kezdete előtt kell közölnie a munkavállalóval. Egy május 1-jétől hatályba lépő törvény értelmében pedig a gyermekgondozási segély (gyes) időtartama az eddigi három évről kettőre csökken.

Nem csökken viszont ezzel egyidejűleg az ehhez kapcsolódó felmondási tilalom mértéke, tehát a felmondási tilalom továbbra is fennáll a gyermek 3 éves korának betöltéséig azon szülőnél, aki gyermekének gondozása céljából utoljára vette igénybe a fizetés nélküli szabadságot.


A munkaviszonyhoz, illetve biztosítási időhöz kötött juttatás, azaz a terhességi-gyermekágyi segély (tgyás) és a gyermekgondozási díj (gyed) jogosultsági ideje 180 napról 365-re emelkedik. Ez azt jelenti, hogy a kismamának a szülést, illetve a gyed igénylését megelőző 2 éven belül minimum 365 nap igazolt munkaviszonnyal kell rendelkeznie ahhoz, hogy kapjon tgyást, majd gyedet. A gyed továbbra is a gyermek kétéves koráig jár majd. A gyesnél a jövőben sem lesz szükség jogszerző időre, ám ennek időtartama háromról két évre csökken, kivéve az ikergyermekeket, amikor a kismamák továbbra is a tankötelessé válás évének a végéig kapják a segélyt.

(Forrás: www.ma.hu)

Címkék: munkavállalás, gyed, gyes, politika