állami ingatlanok

A kulipintyó

A 21 balatoni ingatlan a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő üzemeltetésébe kerül. Az ingatlanok között siófoki is van.

A Korányi kastély és a Kulipintyó nevű Széchenyi-villa Balatonföldváron a századelőn épült. A helyi védettség alatt álló házak évek óta üresen állnak, udvaraik gazosak, elhanyagoltak.Bezeréti Katalin, Balatonföldvár polgármestere azt szeretné, hogy történjen végre valami. Számára csak az a lényeg, hogy üzemben legyen: vagy adják el valakinek, aki működteti, vagy üzemeltesse az állam. - Most pedig azt látjuk, hogy az állam vagyonát az Önét meg az enyémet tönkre teszik, amortizálják, nulla értékűre viszik, így majd nagyon olcsón a végén valaki elviszi - mondja felháborodottan Bezeréti Katalin.

Harminchét állami szálló, köztük huszonegy balatoni a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő üzemeltetésébe kerül, s nem lehet kizárni, hogy a későbbiekben ezeket meghirdetik eladásra. Az MNV-hez átkerülő ingatlanok közül 15 a Balaton déli partján található. Például Siófokon az egykori BM üdülő, valamint a volt minisztertanácsi hivatal üdülője a Hotel Széplak.Siófok polgármesterét is megdöbbentette a hír.

Balázs Árpád azért elégedetlen, mert az eddig zárt állami ingatlant, most magánkézbe szeretné adni a kormányzat. - Ehelyett hajtsák végre az állam által hozott jogszabályt és a parti sávot nyissák meg az itt lakók előtt. Éppen ezért a város önkormányzata levélben fordult a pénzügyminiszterhez és a nemzeti vagyonkezelőhöz melyben először is pontos tájékoztatást kérünk, másrészt pedig fölhívjuk erre a visszás helyzetre a figyelmet.

A sétány kialakításához szükséges közvetlen vízparti területeket, az önkormányzatoknak kellene kisajátítaniuk, ugyanakkor az állam ehhez forrást nem biztosít, a településeknek pedig nincs rá pénze.

Címkék: Kormány, vagyonkezelő, üdülő, politika, Balaton