A polgármester a Kaposvár Polgáraiért Egyesület felkérésére értékelte az évet szerda este. A Dorottya Hotelben megtartott rendezvényen a városvezető hangsúlyozta: a kaposváriak csaknem három évtizede kezdték meg a közös városépítő munkát, s azóta is mindvégig kitartottak egymás mellett, ez idő alatt a magunk képére formálták a várost. 

Mint mondta: a mögöttünk hagyott bő tíz esztendő történései között volt adócsökkentés, rezsicsökkentés, munkahelyteremtés, családtámogatások, beruházások támogatása, modern város program, fokozatosan erősödő gazdaság, jövedelmek növekedése, munkanélküliség csökkenése, óvodák, iskolák felújítása, új ipari parkok, megújult színház, új uszoda, sportcsarnok, új közlekedési központ, 67-es út, megszépült közterületek.

"Felléphetünk az ország tíz legfejlettebb városa közé. Felszámolhatjuk a szegénység maradékát is. Egészségesebb és hosszabb ideig élő emberek városa lehetünk."

"A mögöttünk hagyott tíz évünk bizony jól sikerült, a legeredményesebb kaposvári évtized volt az elmúlt száz esztendőben. És ez a siker bizony, a kaposváriak, vagyis az Önök sikere." – emelte ki Szita Károly.

A várostörténeti visszatekintést követően pedig a közösen kitűzött célokat vette számba: a teljes foglalkoztatottság elérését, a magasabb jövedelmeket, a lélekszám gyarapodását, az egészségesebb polgárokat, valamint az energiafüggetlenség elérését. 

Szita Károly beszélt a járványok és a háború veszélyeiről is, amely véleménye szerint elhúzódó lesz, s amelynek gazdasági és biztonságpolitikai hatásai már most egyre markánsabban érződnek. 

"Mi mindig is a munka alapú gazdaságban hittünk."

Szita Károly a gazdasági eredmények közé sorolta a történelmi csúcson levő foglalkoztatottságot, a közmunkások alacsony számát és a város gazdaságában struktúra és fokozatváltást jelentő újraiparosítási programot, mely főként a gépiparra és az élelmiszeriparra épít.

A keleti befektetők érdeklődése töretlen, a Dombóvári úton zajlik Kaposvár történetének eddigi legnagyobb ipari beruházása, az üvegcsomagoló-anyagokat előállító gyár építkezése, s ugyanitt elkezdődött a hadi ipari gépgyártás is. Hamarosan indul a hat hektáros Tudományos és Innovációs ipari park, 170 hektáron pedig újabb iparterület épül a Füredi úton.

"A családpolitika várospolitikánk egyik legfontosabb eleme."

A gyermekvállalást három dolog motiválja – emelte ki évértékelő beszédében Szita Károly: a biztos, megfelelő keresetet adó munkahely, az önálló otthon, valamint a település hangulata, hogy milyenek ott az oktatási intézmények, vannak-e játszóterek, lehet e úszni, korcsolyázni tanulni.

Kaposvár a kormány családtámogatási rendszerét kiegészítve ennek meglétéhez nyújt segítséget. Az otthonteremtési program mellé támogatást adnak a telek és lakásvásárláshoz, vagy lakásépítéshez. Az óvodák és bölcsődék jelentős részét már felújították, a bölcsődéinkben már a kétgyermekes családoknak sem kell gondozási díjat fizetniük, adómentességet biztosítanak a nagycsaládosoknak, a nagycsaládosoknak pedig 10 évig nem kell kommunális adót fizetniük.

A város támogatásával évente 1100 kisgyermek tanul meg úszni és korcsolyázni, új játszótereket építenek, a gyermekes szülőktől pedig átvállalják a védőoltások költségeit.

"Egészségre fel!"

Az Egészséges Kaposvár program célja, hogy 2030-ra a kaposváriak legyenek az ország egyik legegészségesebb polgárai. Mint azt a városvezető hangsúlyozta: sokan szenvednek szív-és érrendszeri, illetve a daganatos megbetegedésektől, légző-, és mozgásszervi, illetve anyagcsere rendellenességektől, pedig ezek közös jellemzője, hogy odafigyeléssel jelentősen csökkenteni lehet előfordulásukat.

Mint azt a programot készítő szakemberek is hangsúlyozták: vezető megbetegedéseink rendszeres mozgással megelőzhetők, vagy a gyógyulásukat nagymértékben segíteni tudják. Ennek érdekében épültek futó-illetve sétakörök a városban, folyamatosan bővül a kerékpárút-hálózat, tavasszal elindul a városi közbringa, a Kaposvári Tekergő, az idősebbek számára is használható tornaeszközöket helyeztek ki és 2023-ban is folytatódik a Kortalan Torna. A tavasszal megnyíló Polgárok Házában pedig szűrőpontot alakítanak ki.

"Mindennapi biztonságunkat határozza meg, hogy milyen energiapolitikát folytatunk."

Kaposvár nem fogadta el kiszolgáltatottságát, hanem másik úton indult el, amelynek helyességét a mostani energiaválság is megerősítette – mondta Szita Károly.

A Brüsszel által korábban  liberalizált a gáz-és az árampiac, valamint a háborúra adott, de elhibázott szankciós  politika eredménye egekbe szökő árakat eredményezett. Kaposvárnak a tavalyi évhez képest az áramért, gázért 3 milliárd forinttal kell többet fizetnie – sorolta az adatokat a polgármester, majd a vízmű példáját hozta fel, ahol közel 2 milliárd forint veszteséget okoz a megnövekedett áramköltség, s ahol emellett milliárdokat kellene költeni az elöregedett csatornarendszer felújítására. A város ezért nem a vízdíjak háromszorosára történő emelése mellett döntött, hanem úgy, hogy tulajdonostársként beveszik az államot a biztonságos szolgáltatás érdekében.

Az energiafüggetlenség megteremtésének érdekében Kaposvár már biogázzal járó buszokra cserélte le a gázolajos járműveket, most pedig 42 db elektromos autóbuszt vásárolnak. Megépült Közép-Európa legnagyobb napelemparkja, napelemparkot építettek a Cseri úton, napelemtáblák vannak a közintézmények jelentős részén is és hamarosan üzembe áll a Városi Zöld Fűtőmű. Kaposvár emellett idén 1 milliárd forintot költ energetikai beruházásokra, hogy még kevesebb villanyt és gázt kelljen vásárolni.

"A mi teljesítményünk az elvégzett munka. Amit csinálunk, az a szenvedélyünk. 
És nekünk Kaposvár a szenvedélyünk. Mi a csúcsra tartunk, oda akarjuk feljuttatni városunkat! A nagy tét bennünket nem elriaszt, hanem felvillanyoz."

Szita Károly arra bíztatta a kaposváriakat, hogy ne érjék be azzal, amit elértek, hiszen reális esély van arra, hogy a város fellépjen az ország 10 legfejlettebb városa közé, hogy megvalósuljon a teljes foglalkoztatottság, hogy Kaposvár legyen ország egyik első energiafüggetlen városa.

Címkék: évértékelő, Kaposvár, Szita, polgármester, olvasóink kérdezték