A kaposvári teátrumot a Modern Városok Program kilenc milliárd forintjából újították fel és bővítették ki. 2019 őszére háromezer négyzetméterrel lett tágasabb az épület, mint korábban. Kialakították az új előcsarnokot és az ország egyik legkorszerűbb technikáit telepítették a játszóhelyre - mondta el a ZÁÉV Építőipari Zrt. vezérigazgató-helyettese, Dormán József: "A színház a legkorszerűbb színháztechnikát kapta, mind a színpadgépészet, mind a forgószínpad kialakítása, mind a világosítási és a hangosítási rendszerek tekintetében. Büszkék vagyunk az elkészült épület minőségére és a benne felvonultatott műszaki-technikai megoldásokra!"

Az építőipari nívódíj ítészei most a többi között ezeket a megoldásokat ismerték el - tette hozzá Tolnay Tibor, a bíráló bizottság elnöke: "Ebben a bizottságban szerepel a Magyar Építész Kamara, a Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Művészeti Akadémia, a szakszövetségek, az épületgépészek, a közlekedésmérnököket tömörítő egyesület, tehát egy olyan grémium, amely az egész építőipart képviseli. A tervezéstől, a kivitelezésig, a lebonyolításig."

Szita Károly, Kaposvár polgármestere (b1), Keszthelyi Tibor, moderátor (b2), Dormán József, a ZÁÉV Építőipari Zrt. vezérigazgató-helyettese (k), Dr. Fülöp Péter, a Csiky Gergely Színház igazgatója (j2) és Tolnay Tibor, a bíráló bizottság elnöke (j1)
Szita Károly, Kaposvár polgármestere (b1), Keszthelyi Tibor, moderátor (b2), Dormán József, a ZÁÉV Építőipari Zrt. vezérigazgató-helyettese (k), Dr. Fülöp Péter, a Csiky Gergely Színház igazgatója (j2) és Tolnay Tibor, a bíráló bizottság elnöke (j1)

A kaposvári teátrum igazgatója, Fülöp Péter szerint: ilyen körülmények közt öröm dolgozni: "Azt mondtuk évekkel ezelőtt, hogy nemcsak a házat újítjuk meg és építjük át, hanem megújul a színház arculata, tevékenysége és társulata is. A nyitást követően a körülmények mind adottak voltak ahhoz, hogy egy sikeres időszak kezdődhessen."

Szita Károly, polgármester pedig arról beszélt, hogy az 1911-es építésű kaposvéri teátum nemcsak azért fontos, mert a város egyik jelképe és a kultúra közvetítője: "Miért is oly kedves számunkra ez az épület? Magán a látványon és az épület szépségén túlmenően? Mert Kaposvár és a kaposváriak lelke is a falai közütt van!"

Az emléktábla leleplezése kapcsán azt is megtudtuk, hogy a kaposvári Csiky Gergely Színház megújítási folyamata, a koronavírus-járvány és az energiaválság ellenére is sikeresnek mondható, hiszen eddig majdnem 100 százalékos kihasználtság mellett működött a teátrum. 

Címkék: nívódíj, lélek, közösség, felújít, Csiky Gergely Színház, kultúra, Kaposvár