Szombaton a Ropolyi-völgyben erdélyi kopók számára rendeztek világtalálkozót és minősítő versenyt. A tenyészszemlén több mint egy tucat tenyésztő mérettette meg kutyáját. A hungarikumnak számító vadászkutyafajta minősítőjére az ország minden pontjából, de még Erdélyből és Csehországból is érkeztek vendégek.

A Magyarországi Erdélyi Kopó Klub elnöke azt szeretné ha többen ismernék és ki is használnák ennek a vadászkutyának a tulajdonságait, mert csak így menthető meg ez a több száz éves fajta.

"Az erdélyi kopó egy munkakutya. Egy vadász kutyáról beszélünk, annak ellenére, hogy nyilván megtalálja a helyét a családban, de alapvetően a klubnak a feladata hogy azt a fajta ősi tulajdonságsort, ami megtalálható a küllemében, azt megőrizzük és valóban olyan nemzeti kinccsel tudjunk gazdálkodni, ami a jövőben még gazdagabbá tudja tenni az országot" - mondta el a szemlén Pelczéder Tibor, a Magyarországi Erdélyi Kopó Klub elnöke.


Erdélyi kopók szemléje a Ropolyi völgybenErdélyi kopók szemléje a Ropolyi völgybenErdélyi kopók szemléje a Ropolyi völgybenErdélyi kopók szemléje a Ropolyi völgybenErdélyi kopók szemléje a Ropolyi völgybenErdélyi kopók szemléje a Ropolyi völgybenErdélyi kopók szemléje a Ropolyi völgybenErdélyi kopók szemléje a Ropolyi völgybenErdélyi kopók szemléje a Ropolyi völgybenErdélyi kopók szemléje a Ropolyi völgybenErdélyi kopók szemléje a Ropolyi völgyben
Erdélyi kopók szemléje a Ropolyi völgyben
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

A kopókat az 1971-es világkiállításon is bemutatták, pedig akkorra már majdnem teljesen eltűnt ez a fajta. Ma már az erdélyi kopó a 9. ősi magyar vadászkutyafajtának számít. És a 2017-es év óta hungarikum és nemzeti kincs.

Kovács Zoltán kormánybiztos a rendezvényen arról beszélt, a világkiállítás vidéki helyszínei is rengeteg látogatót vonzottak.

"Formailag a budapesti rendezvényünk már második napja véget ért, soha nem látott tömeggel, résztvevővel. De valljuk be, és azt pontosan tudja mindenki, hogy a valódi értelme a vadászati és természeti világkiállításnak az itt, a vidéken van. Ott, ahol ott vannak a kutyások, a szakemberek, a vadászok, és a vadászati kultúrát képező értékek" - mondta el a megnyitón Kovács Zoltán, kormánybiztos.

Somogy 11 helyszínén több mint 40 program várta az érdeklődőket, amelyekre több mint 10 ezren voltak kíváncsiak.

Címkék: Erdélyi kopó, szemle, Ropoly, világtalálkozó, verseny, kultúra