Hol van már a rikító narancssárga kukásautók kora, amikor már jó messziről látható volt a gyűjtőjármű, tetején a villogóval? Az azóta elmúlt évtizedekben nem csupán a hulladékszállító autók arculata változott meg és simul bele jobban a környezetünkbe, de maga a hulladékkezelés szemlélete és gyakorlata is gyökeres átalakuláson ment keresztül.

Napjainkban már nemcsak az az elsődleges cél, hogy a háztartásokban keletkező hulladékokat a szolgáltató elszállítsa, hanem az is, hogy a begyűjtött anyagot szétválogassák, és a szelektálás után lehetőség szerint minél nagyobb mértékben újrahasznosítsák.  Az ökológiai lábnyom visszaszorítása mindannyiunk közös érdeke, hiszen otthonunk, a Zselic sokszínű élőhelye a növényeknek és az állatoknak is.

Mi, kaposváriak tudjuk azt is, hogy hatékony természetvédelem ma nem létezik korszerű hulladékgyűjtés nélkül. Éppen ezért a hulladékszállító járműveink felmatricázásával, értékeink látványos bemutatásával teszünk hitet e sokszínűség megóvása, a természet jelenlegi állapotának fenntartása és az egészséges élet mellett. Mert olyan városban szeretnénk élni, amely képes megóvni a környezeti értékeit, de alkalmazkodni is tud a változásokhoz.

Ennek szellemiségében kerültek fel a figyelemfelhívó matricák a napokban a hulladékszállító autókra, melyeken a Kapos mentén élő állatok köszönnek vissza, s mondják el mindazt, amit érdemes tudnunk róluk.

Címkék: kukásautó, hulladék, klíma, szelektív, természet, környezet, Kaposvár, kultúra