Szombat este hivatalosan is elkezdődött a Vadászati és Természeti Világkiállítás Somogy Megyei programsorozata. Elsőként a „Somogyország vadászati kincsei” című tárlat nyílt meg a nagyközönség előtt, ami a somogyi természet és az ember kapcsolatát mutatja be. A megnyitó egy egész estés programsorozat része volt, ahol köszöntők mellett díjakat adtak át, ifjú vadászokat avattak és a közönség több művészeti csoport műsorát is megtekinthette.

"Nagyon sokan azt gondolják, hogy a vadászat egy céltalan ölés, holott a vadászat, a vadászati tevékenység mindig szerepelt az ember tevékenységében. Nyilván egy-két évvel ezelőtt más volt a célja mint manapság, de hogyha nem lenne vadászat, akkor felborulna a természet egyensúlya, és a túlszaporodott vadállomány mellett nem lehetne erdőket felhozni, nem lehetne a mezőgazdaságban a terményeket betakarítani, ez az emberi tevékenység szükséges ahhoz, hogy az egyensúly megmaradjon." - mondta el a megnyitón Fehér István, a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. vezérigazgatója.

A kaposvári kiállítást több megyei szervezet közösen állította össze. A munkában részt vett többek között a Sefag Zrt, a Kaszó Zrt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt és a somogyi vadászkamara is.

A tárlaton rengeteg különböző trófeát és vadászati kelléket megcsodálhatnak a látogatók. Itt található meg az ország öt legnagyobb és legértékesebb gímszarvas trófeája is, melyeknek értéke egyenként 750 millió forint. Ezek a trófeák egyébként a somogyi vadászterületekről származnak - árulta el a megnyitón dr. Ábrahám Levente, a Rippl-Rónai Múzeum igazgatója.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere köszöntőjében a somogyi vadászok érdemeit emelte ki, akik a természet megismerésére és tiszteletéle nevelnek minket. A kiállításnak köszönhetően pedig bárki megcsodálhatja környezetünk szépségeit.


Megnyílt a vadászati világkiállítás kaposvári tárlataMegnyílt a vadászati világkiállítás kaposvári tárlataMegnyílt a vadászati világkiállítás kaposvári tárlataMegnyílt a vadászati világkiállítás kaposvári tárlataMegnyílt a vadászati világkiállítás kaposvári tárlataMegnyílt a vadászati világkiállítás kaposvári tárlataMegnyílt a vadászati világkiállítás kaposvári tárlataMegnyílt a vadászati világkiállítás kaposvári tárlataMegnyílt a vadászati világkiállítás kaposvári tárlataMegnyílt a vadászati világkiállítás kaposvári tárlataMegnyílt a vadászati világkiállítás kaposvári tárlataMegnyílt a vadászati világkiállítás kaposvári tárlataMegnyílt a vadászati világkiállítás kaposvári tárlata
Megnyílt a vadászati világkiállítás kaposvári tárlata
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

A megnyitón köszöntőt mondott még Neszményi Zsolt, Somogy megyei kormánymegbízott is, aki elmontda, hogy a Somogyiak nagyon büszkék a múltukra, hagyományaikra és kulturális örökségükre, és a természeti környezetükre is. A köszöntőket követeőn az ünnepélyes szalagátvágással nyílt meg hivatalosan is a kiállítás.

Az izgalmasnak ígérkező interaktív kiállítótérben belépéskor egy magasles fogadja a látogatókat, tovább haladva az 1971-es világkiállításról kapnak a nézők egy rövid történeti áttekintést. A megye jelentős vadászati személyiségeinek portrésorozat állít emléket, majd bemutatkozik a Somogy megye vadgazdálkodása. Szó esik a vadászkutyákról, solymászatról, apró- és nagyvad fajokról, agancsfejlődésről, megtekinthetjük a megye legnagyobb elejtett gímszarvas trófeáinak másolatát, végül a vadászat folyamatát kísérhetjük végig antik, és napjainkban használatos fegyverek bemutatásával. Végül a látogatás izgalmas zárásaként a látogatók részt vehetnek egy lézeres céllövészeten is.

Címkék: Vadászati világkiállítás, vadgazdálkodás, tárlat, erdő, Somogy, kultúra, Kaposvár