Állami kintütetéseket adtak át augusztus 19-én Budapesten. A díjazottzak hosszú sorában több kaposvári kötődésű embert is találni. Az egyik legrangosabb állami elsimeréssel, a Kossuth-díjjal gazdagodott például Párkányi Raab Péter Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész. Kaposvár városa neki köszönheti a Berzsenyi parkban található Trianon emlékművet, illetve a nemrég a székesegyház mellett átadott Márton Áron szobrot. A kitüntetést Áder János köztársasági elnök adta át a Karmelita kolostorban.

A méltatásban azt írták, Párkányi Raab Péter Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész Magyarország számára kivételesen értékes, a klasszikus európai, illetve a legnemesebb nemzeti hagyományokat innovatív látásmóddal ötvöző művészi pályafutása, finoman megmunkált kisplasztikákat, látványos kiállítótermi kompozíciókat és monumentális köztéri szobrokat is magába foglaló alkotóművészete elismeréseként kapja a díjat.

Párkányi Raab Péter (Fotó: MTI\Soós Lajos)
Párkányi Raab Péter (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Ugyancsak állami elsimerést vehetett át Varga László a Kaposvári Egyházmegye püspöke. Laci atya a Magyar Érdemrend középkeresztjét vehette át Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettestől a Kamelita kolostorban.

Varga Láészló (MTI\Bruzák Noémi)
Varga László (MTI/Bruzák Noémi)

 Rajtuk kívül több Somogy megyei tűzoltó kapott még állami elsimerést.

Címkék: Magyar Érdemrend középkeresztje, Kossuth díj, Párkányi Raab Péter, Varga László, kultúra