Péntek délelőtt ünnepélyes zászlófelvonással és szentmisével kezdődtek az augusztus 20-ai programok Kaposváron. A Kossuth téren ezt követően ünnepi műsor vette kezdetét, ahol közreműködött a táncegyüttes és Varga László megyéspüspök megszentelte az új kenyeret. A műsor keretében Szita Károly, Kaposvár polgármestere mondott beszédet.

A magyar állam megalapítása Isten kegyelméből Szent István királyunknak adatott meg ugyan, de magyarok százezrei, milliói kellettek hozzá. Akik elfogadták a keresztény utat, akik szolgálták a nemzetet, akik hittek az út helyességében, hittek a fölöttünk lévő Gondviselés mindenhatóságában - mondta ünnepi beszédében Szita Károly. A városvezető kiemelte: a magyarok bizonyították a Jóistennek, hogy számíthat ránk minden időben, hogy mi az ő népe vagyunk, s egyben azt is, hogy az utat, amit választottunk, helyesen járjuk.

„Mert sosem mások akarata szerint éltük az életünket, hanem a magunk esze és a magunk akarata szerint. Így tettünk századokon át, és így tettünk mi magunk, itt Kaposváron is az elmúlt évtizedekben. Mert ugyan szereti-e jobban nálunk bárki e várost, e földet? Akarja-e jobban nálunk bárki a biztonságot, békességet, boldogulást és egészséget családjainknak, gyermekeinknek? Aligha.” 

Kaposvár polgármestere szerint ma ismét olyan időket élünk, amelyeket jegyezni fog a történelem, amely háborúkkal, járványokkal terhes, amikor ismét kiemelt szüksége van Európánknak a magyarokra, ránk, még akkor is, ha ezt majd csak az utókor igazolja. Mint fogalmazott: mi magyarok legyőztük a kommunizmus embertelenségét, megvédtük határainkat a migrációtól, az újkori népvándorlástól, megvédtük, noha fájó veszteségek árán polgártársainkat, gyermekeinket a járvány rémétől. Pedig a hazai és külföldi károgók évek óta azt követelik ne ezt tegyük, tegyünk úgy, ahogyan ők akarják, tegyük azt, amit ők gondolnak, tegyünk az ő érdekeik szerint.

„De mondom én, percemberek ők, akik mit sem törődnek Istennel, hazával, nemzettel, családdal. Akinek a gyermek nem kincs, hanem csak betörendő, meghódítandó préda. Legyen az fogyasztás vagy éppen szexuális orientáció. Nem. Nem hagyjuk magunkat! Nem hagyjuk Európát, a nemzetet sem, és nem, nem, soha a hazát, a családot, a gyermeket! Talán szép lassan azok ott másutt is felismerik majd. Nem támadni kell bennünket, hanem támogatni. Mert ránk számíthatnak a legnehezebb időkben is. Mi, magyarok, még senkit nem hagytunk cserben.”

Az ünnepi műsort élőben közvetítettük:

Az ünnepség után koszorúzást tartottak a Székesegyház oldalánál található Szent Instván szobornál. Az augusztus 20-ai programsorozat délután is folytatódik a Városligetben zenés, táncos, játékos programokkal. Szintén a mai napon avatják fel az egykori Nostra helyén belépült Vár parkot. A napot tűzijáték zárja majd a Városligetben 21 óra 30 perckor.

Címkék: kenyérszentelés, ünnepi műsor, Augusztus 20, Szita Károly, Kaposvár, kultúra