A múzeumok éjszakáján, szombaton mutatják be az egykori kaposvári várról készült 3D-s elméleti rekonstrukciót, ami alapjaiban változtahatja meg eddigi ismereteinket a település erődítményről, amiből mára csak néhány falmaradvány maradt. A film elkészítését hosszú kutatómunka előzte meg.

Részlet a középkori Kaposvár 3D-s rekonstrukciójából
Részlet a középkori Kaposvár 3D-s rekonstrukciójából

"Amit mi csináltunk, az a régészetnek a sajátos módszerein alapuló tudományos kutatás, és amit most bemutattak a kollégák, az a leghitelesebb ábrázolása ennek a várnak" - árulta el dr. Ábrahám Levente, a Rippl-Rónai Múzeum igazgatója.

A volt Nostra területét két évvel ezelőtt kezdte el a város megújítani. Lebontották a magtárat, majd feltáró munkákat végeztek, napjainkban pedig lassan elkészülnek a fejlesztéssel.

"Gyakorlatilag egy sétapark, a szabadidő eltöltésére alkalmas park lesz ezen a területen, természetesen egy fogadóépülettel, ahol egyébként egy bringaszerviz is lesz. Bakapcsoljuk a belvárosi tursiztikai látványosságba ezt a területet, ahol a várból egy kis makett is lesz, illetve a várfal, ami még megmutatható, annak a munkálatai most folynak. De lesz még egy parkosított terület, amely alkalmas lesz arra, hogy a korabeli várjátékokat is bemutassák azok, akik fontosnak tartják, hogy milyen szórakozást is hozzanak Kaposvár életébe." - mondta el a sajtótájékoztatón Szita Károly, Kaposvár polgármestere.

Egy év kihagyás után újra színes programok várják az érdeklődőket szombaton a Múzeumok éjszakáján. Három helyszínen, a Rippl-Rónai Múzeumban, a Rippl-Rónai Emlékházban és a Fekete István látogatóközpontban.

múzeumok éjszakája csontvázak

"Az átlagosnál is több szakember, kutató fog a kiállításokban tartózkodni, és oly módon ismerteti meg a múzeumban folyó munkával a látogatókat a különböző szakmák tevékenységeivel, ami habár minden évben ez a program megvalósul, de most jóval bőségesebben. Talán nyugodtan elmondhatjuk, hogy bepillanthatnak a kulisszák mőgé a kiállításokban a családok, a látogatók és azt is megkockáztathatom, mert erre is volt példa, hogy talán még a továbbtanulásban is tudunk segíteni" - tette hozzá Őszi Zoltán, a Rippl-Rónai Múzeum múzeumpedagógusa.

A programok, előadások tárlatvezetések délután öt órakor kezdődnek. Este fél tíztől pedig tűzugrás lesz a sétáló utcán, amit a Juhos együttes kísér.

Címkék: Rippl-Rónai múzeum, múzeumok éjszakája, vár, kultúra, Kaposvár