- Sikeres volt a februárban létrejött Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem első féléve - erről beszélt Prof. Dr. Gyuricza Csaba rektor pénteken, Kaposváron. Az eredményeket a számok is alátámasztják, hiszen mintegy 30 százalékkal emelkedett a Kaposvári Campusra jelentkezők száma, az agrárterület iránti érdeklődés pedig közel 90 százalékkal nőtt. Az egyik legfontosabb cél, hogy a piac igényeihez igazadó képzési struktúra jöjjön létre – hangzott el a sajtótájékoztatón.

A Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem létrejöttével Magyarországon elindult az agrárfelsőoktatás, az agrárkutatás és az innováció integrációja, ennek egyik fontos bázisa a Kaposvári Campus – hangsúlyozta Gyuricza Csaba. Mint kiemelte: az elmúlt száz napban számos jelentős változás történt.

„Az egyik legfontosabb, hogy lehetővé vált a kollégák jobb anyagi megbecsülése, teljesítményük elismerése. 15 százalékkal emeltük a munkavállalók bérét. Emellett egy régi hiányt is sikerült pótolni a cafeteria bevezetésévél, évente 150 ezer forint béren kívüli juttatásban részesülnek az Egyetem dolgozói.”

A február elsejével megalakult új egyetem komoly kihívást jelentett, de az első félév után kijelenthető, sikeres volt az átalakítás. Mindezt pedig a számok is igazolják – mutatott rá Gyuricza Csaba. „A MATE Kaposvári Campusára idén harminc százalékkal többen jelentkeztek, az agrárképzések iránti érdeklődés pedig egészen rendkívüli módon, közel 90 százalékkal emelkedett.” A jövőben – igazodva a helyi gazdáság igényeihez – újabb képzések indulnak majd, többek között a műszaki területen is.

Gyuricza Csaba rektor bejelentette: idén, október 1-3. között ismét lesz KÁN, amely azontúl, hogy bemutatja és népszerűsíti a modern agráriumot és agrárpályát, lehetőséget ad a MATE széleskörű bemutatkozására is.

Gelencsér Attila, Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője arról beszélt: a kiemelt hallgatói érdeklődés is mutatja, jó döntés volt a modellváltás. A Kaposvári Campus egyik legfontosabb feladatának nevezte, hogy olyan képzéseket indítson, amelyek igazodnak a helyi és környékbeli gazdasági szereplők igényeihez. „A Kaposvári Campus megkezdte a térség munkaerőigényének felmérését. Szeptembertől pedig összhangban Kaposvár újraiparosítási törekvéseivel, elindul a gépészmérnök és a villamos-üzemmérnök alapszak is. Ezt jelenti az innovatív tudásgazdaság, a megfelelő szakemberek a megfelelő munkahelyre kerülnek.” Az agráriumban végbement robbanásszerű fejlődés is új kompetenciákkal rendelkező szakembereket kíván. A nagyobb tudástárral rendelkező egyetem és a modellváltás erre is lehetőséget ad – zárta gondolatait Gelencsér Attila országgyűlési képviselő.

Címkék: félév, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, értékelés, kultúra