Két jelentős, tematikailag Kaposvárhoz, illetve a Somogysághoz kötődő Rippl-Rónai alkotás - Hirsch Adolf portréja és a mester Hóolvadás című festménye - érkezik hamarosan a kaposvári Rippl-Rónai Megyei Hatókörű és Városi Múzeumba a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből.

A festményekért cserébe Kaposvár, Rippl-Rónai József Nemes Marcell műgyűjtőről készült portréját adja. A közgyűjtemények közötti műtárgycsere után mindhárom alkotás megtekinthető lesz.

A jövőben a kaposvári múzeum gyűjteményének részeként a mester villájában lesz megtekinthető az egykori tehetős kaposvári polgár, Hirsch Adolf nagyméretű portréja és a somogyi tájat ábrázoló Hóolvadás című alkotás. A műtárgycsere révén a Szépművészeti Múzeum egyik legjelentősebb 20. századi mecénásáról, Nemes Marcellről festett Rippl-Rónai-portré a Magyar Nemzeti Galériába kerül. Ezzel mind a két gyűjtemény az adott intézményhez és térséghez szorosan kötődő Rippl-Rónai József-festményekkel gazdagodik.

Jelenleg mind a három szóban forgó műalkotás állami tulajdonban van, azonban a vonatkozó jogszabályok szerint a Nemes Marcell-portré átadásához törvénymódosításra van szükség, míg a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből Kaposvárra kerülő képek esetében a vagyonkezelési szerződést kell módosítani. A Budapestre kerülő mű a Magyar Nemzeti Galériában lesz majd megtekinthető.

Címkék: rippl-rónai józsef, festmény, kaposvár, kultúra