Életének 85. évében, hétfőn váratlanul elhunyt Bertók László Kossuth-díjas magyar író, költő, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja - közölte kedden a honlapján a Jelenkor folyóirat, amelynek 1999-től főmunkatársa volt.

Bertók László Vése szülötte, ahol 1935-ben látta meg Isten szabad egét. Iskoláit szülőfalujában, illetve Csurgón végezte el. 1952-ben a Csokonai Vitéz Mihály Általános Gimnáziumban diáktársaival megalakította az Arany János Irodalmi Kört.

Első versei 1953-ban jelentek meg nyomtatásban a Dunántúl című pécsi folyóiratban. Az érettségi után először postai tisztviselőként dolgozott, verseket azonban továbbra is írt. 1955-ben néhány verséért „államrend elleni izgatás” vádjával nyolc hónap börtönbüntetésre, majd honvédségi munkaszolgálatra ítélték. A büntetés miatt főiskolára sem mehetett, fogatosként, majd könyvelőként helyezkedett el. Versei 1958-tól jelenhettek meg újra.

1959-65 között a Nagyatádi Járási Könyvtárban, 1965-77 között a Pécsi Tanárképző Főiskola könyvtárában dolgozott, majd 1977-82 között a Pécsi Városi Könyvtár igazgatója volt. 1975-től a Jelenkor szerkesztőbizottságának tagja. Első verseit 1953-ban közölte a Dunántúl. Az elmúlt évtizedek alatt számos verses és prózakötete jelent meg és több díjjal és állami kitüntetéssel honorálták írói munkásságát. Tavalyelőtt Prima-díjas lett.

null

Vése, Nagyatád és Pécs díszpolgára rendszeresen meglátogatta szülőföldjét, amelynek gyakran állított emléket műveiben, s író-olvasó találkozókon mesélt kicsiknek-nagyoknak a kortárs irodalmi életről, a vers, s a próza nemzetmentő és megtartó erejéről. Munkásságát a Somogy Megyei Közgyűlés is elismerte, 2019-ben Somogy Polgáraiért Díjjal tüntette ki.

Címkék: bertók lászló, gyász, halál, kultúra