A somogyi megyeszékhelyen a zászlófelvonást követően rendhagyó módon a székesegyház felújítása miatt Kaposvár főterén celebrált szentmisét Varga László. A megyéspüspök arról beszélt, hogy napjainkban láthatatlan ellenségekkel kell felvenni a harcot. Ebben harcban utat mutathat Szent István öröksége, aki megtért és a keresztény hit védője és terjesztő lett Európában. Szent István jó példa mindannyiunk számára abban, hogy jól használjuk fel emberi szabadságunkat. A mai napon pedig kérhetjük közbenjárását ebben, mondta Varga László megyéspüspök.

Kaposvár polgármestere, Szita Károly ünnepi köszöntőjében elmondta, Szent István a keresztény értékrend alapján szerveződő és létező, az egymás iránti felelősséget és szeretetet hangsúlyozó országot alkotott, ami ezer év múltán is itt van, és kibírta az évszázadok nyomását. Szita Károly hozzátette, a ma élők hazaszeretetből, becsületből, szolidaritásból, felelősségből a mindennapokban vizsgáznak. Itt vannak köztünk a mindennapok hősei az édesanyák és édesapák, nagyszülők, névtelen hősök. Akik minden cselekedetükkel, minden szívverésükkel ezt a hazát és ezt a nemzetet szolgálják. Ők azok, akik a veszélyhelyzet idején a frontvonalban harcoltak. Harcoltak az idősek biztonságáért, harcoltak a gyerekekért, harcoltak mindnyájunk épségéért. Ők mindnyájan a Szent István-i mérce szerint tették a dolgukat.

A szentmise és a polgámester beszéde után a Somogy Táncegyüttes, a Somogy Zenekar és a Déryné Vándorszíntársulat adott műsort, ezt követően pedig megszentelték az új kenyeret.

A teljes műsor visszanézhető az alábbi videóban:

Államalapításunk Ünnepe

Élő közvetítés a kaposvári ünnepségről!

OLTASSA BE MAGÁT ÖN IS!

Címkék: mise, SZent IStván, Augusztus 20, államalapítás, kenyér, Kaposvár, kultúra