Minden évben június utolsó vasárnapján emlékeznek meg Kaposváron a holokauszt áldozatairól. A második világháború alatt ebben az időszakban ürítették ki a városi gettót, és hurcolták át a laktanyába a város zsidó polgárait.

A Shoá emléknapon szokásos tiszteletadás a járványhelyzet miatt ezúttal csak online történt. A 40 perces megemlékezésen beszédet mondott Róna László, a Mazsihisz Dél-Dunántúli Terület Csoportjának elnöke, aki kiemelte, hogy Somogy megyében közel hatezer áldozatot követelt a nácik által elkövetett népírtás.

Mint elmondta, 1944. július 5-6-án közel hatezer zsidó lakost hurcoltak el Kaposvárról, amellyel megtizedelték az akkori lakosságot. Rájuk emlékezünk a mai napon.

A tiszteletadáson jelen volt Szita Károly, Kaposvár polgármestere is, aki beszédében elmondta, hogy az utóbbi időszakban etnikai hovatartozástól és vallási felekezettől függetlenül alakult ki egység az országban, amellyel sikerült felülkerekedni a járványügyi helyzeten. Ezzel az összefogással sikerült megvédeni közösségeinket, családainkat és szeretteinket.

Ez az összefogás annak is köszönhető, hogy a magyarok főként a huszadik század két nagy csapása - Trianon és a második világháború - után felismerték, hogy együtt a legerősebbek - tette hozzá a polgármester.

A résztvevők a beszédek végén elhelyezték a megemlékezés köveit a kaposvári zsidó temetőben.

A teljes megemlékezés itt tekinthető meg:

A holokauszt kaposvári áldozataira emlékeztek

Soha többé shoá! - Online megemlékezés a holokauszt kaposvári áldozatairól Minden évben június utolsó vasárnapján tartjuk Kaposváron a megemlékezést,...

OLTASSA BE MAGÁT ÖN IS!

Címkék: Shoa, holokauszt, megemlékezés, online, Kaposvár, kultúra