Szép helyezést ért el az Implom József Középiskolai Helyesírási Versenyen Palancsa Liliána, a Kaposvári SZC Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 12/K-V osztályos tanulója. Idén is Gyula, az Erkel Ferenc Gimnáziuma adott otthont a Kárpát-medencei döntőnek.

A 32. alkalommal életre hívott kétnapos eseményen több kategóriában, 111 diák mérte össze tudását, a döntőt fordulók előzték meg, a tanulókat több mint ötezer jelentkezőből választották ki.

A fiatalok tollbamondással, majd egy feladatlap kitöltésével mérték össze tudásukat. Palancsa Liliána végül a 10. helyezést érte el, a szép eredmény pedig a diák szorgalmán kívül, Mihajlovitsné Frányó Viktória felkészítő pedagógus érdeme.

Az előkelő 6. helyezéssel zárta Encenplenner Tamás festő, díszítőfestő az Euroskills verseny országos döntőjét. A Kaposvári SZC Lamping József Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola végzős diákja, szakmájában 50 fiatallal mérettette meg magát nemrég Budapesten.

A döntőben már némi nehezítéssel is szembe kellett nézniük a jelentkezőknek. Eltolt illesztési mintázatú tapétát kellett elhelyezniük egy előre felragasztott polisztirol díszléc keretben. Dizájn feladatként meghatározott méretekben alakzatokat festettek, megadott színminta alapján.

A színeket etalon-minták követésével, a versenyzőknek kellett kikeverniük, maszkoló szalagok használata megengedett volt. A szerkesztés-nagyítás részben, a papíralapon megkapott kastélyépület került fel a felületekre méretarányosan felnagyítva. Ezt szabadkézzel, illetve vonalzó segítségével festették a kért színekre, a feladatok megoldását pedig a nemzetközi szabályzat szigorú pontozási rendszerével értékelte a zsűri.

Harmadik helyezést értek el a Bolyai Matematika Csapatverseny Országos döntőjén a Gépész diákjai. A Békásmegyeri Veres Péter Gimnáziumban megrendezett megmérettetés egy 60 perces írásbeli fordulóból állt, amelyen 9 feleletválasztós és egy részletes kidolgozást igénylő feladatot kellett megoldaniuk a tanulóknak.

A verseny sajátossága a csapatmunka, és a szóbeli feladatmegoldás. Neveli a gyerekeket az együttműködésre, együttgondolkodásra, munkamegosztásra, egymás munkájának ellenőrzésére, a közösség érdekeiért való felelősségvállalásra.

A KSZC Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma 12. I osztályos tanulóiból álló négyfős csapata, végül dobogós helyezéssel térhetett haza a versenyről. Az iskolát Dak Patrik, Draskovics Dániel, Hamberger Máté és Schmal Roland diákok képviselték.

(fotók és forrás: Kaposvári Szakképzési Centrum)

Címkék: matematika, helyesírás, festő, Kaposvári Szakképzési Centrum, szakma, diák, verseny, kultúra