Matematikát, fizikát, kémiát és informatikát tanító pedagógusok köszöntöttek néhány nappal ezelőtt Kaposváron. Munkájuknak ez a fajta elismerése pár éve indult el a városban. Ezt a díjat egy informatikai vállalkozás vezetésével több cég alapította meg.

- Ha valaki pont ezen az informatikai és általában úgy a mérnöki vonalon indít el többeket, akkor egy olyan pályára, egy olyan alkotói irányba indítja el a diákjait, ami egy egész életre egy nagyon jó megélhetés, másrészt pedig egy nagyon alkotó és egy nagyszerű munkát biztosít számukra - tette hozzá Jóföldi Endre, a Precognox Kft. ügyvezetője.

A természettudományos tárgyakra alapozott munkalehetőségből Kaposváron is egyre több lesz. Sőt, hamarosan új műszaki képzés indul a somogyi campuson, a Vaszary parkban pedig informatikai inkubátorház nyílik.

- Azt látjuk, hogy a munkaerőpiacon egyre nagyobb igény van a természettudományokban jártas munkaerőre, legyen, de a műszaki és a természettudományos ismereteknek a megléte, a tudása, az nagyon meghatározó és azt szerenénk, ha a helyi gazdaságnak is ilyen témában egyre erősebb, egyre jobb képességű munkaereje legyen, mert ez összességében a városunkat gazdaságilag-társadalmilag fejleszti - nyilatkozta Szabó Zoltán, a Kaposvári Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Pedig a természettudományos tárgyak nem tartoznak a legnépszerűbbek közé.

- Szerintem mindenkit érdekel, hogy működik a világ, csak az érdeklődést kell felkelteni - a város alpolgármestere, Borhi Zsombor szerint épp ez a lelkiismeretes pedagógusok egyik fő feladata. A másik pedig a mentorálás és a tehetségek felkarolása.

Ilyen pedagógus Dávid Anett is. A Munkácsy Mihály Gimnázium tanára az idén matematika kategóriában az élen végzett, a fizika kategóriában pedig bronzérmes lett.

null

- Általános iskolában kiderült, hogy tudok segíteni az osztálytársaimnak, ha elakadnak és jólesett, hogy leültünk, átbeszéltük és utána sikerük volt a dolgozatban és akkor itt ezt az érzést megtapasztalva, nagyon jó, amikor a gyerekben ilyen "aha" érzés van, hogy tényleg megértettem, ez ennyire egyszerű, nem tudom, hogy először miért tűnt ennyire bonyolultnak - mondta Dávid Anett.

A 2019-es év tanára verseny négy kategóriájának első három helyezttjét alább olvashatják!

Az év tanára - 2019 fizika kategória:

I. hely: Fenyőné Antal Judit, Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium

II. hely: Mészárosné Segesdi Zsuzsanna, Toldi Lakótelepi Tagiskola

III. hely: Dávid Anett, Munkácsy Mihály Gimnázium

Az év tanára - 2019 informatika kategória:

I. hely: Szabó János, SM Duráczky EGYMI

II. hely: Lakosné Makár Erika, Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium

III. hely: Teveli Róbert, KSZC Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakgimnázium

Az év tanára - 2019 kémia kategória:

I. hely: Dr. Miklós Endréné, Táncsics Mihály Gimnázium

II. hely: Vámosi László, Táncsics Mihály Gimnázium

III. hely: Dr. Saabné Réti Ibolya, Kodály Zoltán Központi Általános Iskola

Az év tanára - 2019 matematika kategória:

I. hely: Dávid Anett, Munkácsy Mihály Gimnázium

II. hely: Borbényiné Molnár Hajnalka, Táncsics Mihály Gimnázium

III. hely: Laki Piroska, KSZC Eötvös Lóránd Műszaki Szakközépiskola és Szakgimnázium

Címkék: év tanára, precognox, kultúra, kaposvár