Egy plébános korabeli feljegyzései alapján indult meg a kutatás 31 német katona után, akiket a visszaemlékezések szerint Kaposváron temettek el. A Német Hadisírgondozó Szövetség fordult a Somogy Temetkezési Kft-hez, hogy nyújtsanak segítséget a megtalálásukhoz - tudtuk meg Puskás Bélától, a cég ügyvezető igazgatójától.

A kaposvári Keleti temetőben, három tömegsírban – a feliratok szerint – ismeretlen katonák nyugszanak Az egyik tömegsírról biztosan lehetett tudni, hogy abban magyar katonákat temettek el. Az első tömegsírban a feltárást követően 18 német katona maradványai kerültek elő. A maradványok 2 méter mélységben voltak. 



A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

 

A rendezetlenül előkerülő maradványokból az is kiderült, hogy utólag, egyenruhába, személyes tárgyikkal együtt kerültek eltemetésre a valószínűleg a csaták helyszínéről kiexhumált elesett katonák.

A német katonák maradványait a Német Hadisírgondozó Szövetség munkatársai Budaörsre a központi német-magyar katonatemetőbe szállították. Újratemetésükre ebben a temetőben kerül majd sor.

A következő héten a Német Hadisírgondozó Szövetség és a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézetének hadisírgondozó munkatársai közösen kezdtek hozzá a második tömegsír feltárásához. A maradványok itt is 2 méteres mélységben voltak.



A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Az exhumálás során 21 magyar katona maradványai kerültek elő. Tervek szerint a magyar katonák újratemetésére Kaposváron a Hősök temetőjében kerül sor. Az újratemetésre a döntést a Honvédelmi Minisztérium hozza majd meg.

Történelem

Kaposvár nyílt városként 1944. december 2-án került a szovjet csapatok kezére. A városból kivonták a német és magyar katonákat. Így harcokra sem került sor. Igaz a németek a Nosztrától elfelejtették kivonni az őrséget.

A Bácskából származó sváb katonák rövid harc után valamennyien elestek. Valószínűleg ők is a Keleti temetőbe kerültek eltemetésre. A Margit vonal mögé visszahúzódó német és magyar katonák 1945. március 29 – ig tartották állásaikat. Olyan ádáz küzdelem folyt ezen a frontszakaszon mintha a háború sorsa itt dőlt volna.

Valójában a németek a zalai olajmezőket védték. Erre az időre ez volt a német hadsereg egyetlen olajforrása.

Címkék: exhumálás, német, katona, magyar, kultúra, kaposvár