Egyedülálló filmalkotással hozza közel iraki segélyprogramját az Ökumenikus Segélyszervezet - olvashatók a részletek a visszacsinalok.hu portálon. Lackfi János költő-író „Világzabáló és a visszacsinálók” c. meséjét a szíriai és iraki háború nyomán indult nemzetközi Qudra program ihlette, melynek célja, hogy esélyt adjon a pusztító háború elől elmenekült családoknak a visszatérésre, az újrakezdésre, az újjáépítésre.

A mesében megjelenő szereplők a valóságban is létező háborús belső menekültek Irakban, akiknek az Ökumenikus Segélyszervezet adott esélyt az újrakezdésre a Qudra program keretében. A József Attila-díjas magyar költő által írt mesét Cakó Ferenc dolgozta fel homokanimációs formában, a magyar változat mesélője Rékasi Károly, az angol nyelvűé Kamarás Iván volt.

Alább az animációhoz tartozó trailer, a teljes filmet a fenti linkre kattintva lehet megnézni.

A szíriai háború miatt 2014 óta több mint 250 ezer ember halt meg, és több mint 13,5 millió ember kényszerült elhagyni az otthonát. Becslések szerint jelenleg 17 millió ember szorul humanitárius segítségre. A menekültek 80-90%-a hivatalos menekülttáborokon kívül él, folyamatos bizonytalanságban. Ez a II. világháború óta a legjelentősebb humanitárius krízis, melynek enyhítéséhez széles körű nemzetközi összefogásra van szükség.

Az Európai Unió Madad Alapja által támogatott Qudra program a Szíriával szomszédos 4 országra (Irak, Libanon, Jordánia, Törökország) terjed ki. A szíriai háború elől menekülő családok és az iraki belső menekültek visszatelepülését, újrakezdését és helyben boldogulását segíti hosszú távú fejlesztésekkel.

Az Ökumenikus Segélyszervezet a nemzetközi program végrehajtó partnereként 2018 januárjától óta egy közel 1 milliárd forint értékű programot hajt végre Irakban, mely közvetlenül 7800 embert segít, többek között képzésekkel, mezőgazdasági és állattenyésztési fejlesztésekkel, kis- és középvállalkozások fejlesztésével.

A nagyszabású program célját és sorsfordító jelentőségét jól mutatja Ali, Emad és Avin mesében is megjelenő története, akiknek a Qudra részeként az Ökumenikus Segélyszervezet adott esélyt, hogy helyben maradva folytathassák életüket a pusztító háború évei után.

Címkék: homokanimáció, háború, Szíria, humanitárius, Ökumenikus, segélyszervezet, mese, kultúra