– Hogy látja, terjed vagy visszaszorulóban van Magyarországon a sugardaddy-sugarbaby jelenség (az internet segítségével tehetős középkorú férfiak fiatal lányokkal ismerkednek meg, majd kitartják őket)? Zajlott egy ellenkampány az ezt fémjelző legismertebb magyar weboldal ellen, ez elérte a célját?

– Ez egy olyan jelenség, amely hosszú múltra tekint vissza. Köztudott, hogy mindig is létezett. A sugar megnevezés viszont csak egy viszonylag – az egész jelenséghez viszonyítva – friss dolog. Az oldal szerintem nem gyarapította az úgynevezett sugar daddyk-babyk számát, csupán egy új, céltudatosabb platformot hozott létre számukra. Bár azt elismerem, hogy a reklámnak köszönhetően biztosan akadtak új regisztrálók. Az ellenkampányról annyit mondanék, hogy a negatív reklám is reklám. Sajnos. Mivel az oldal még mindig üzemel, és az emberek egy része még mindig vevő az úgynevezett sugaringra, ezért az ellenkampány nem érte el a célját, szerintem. Ugyanakkor jóval kiélezettebb lett így a helyzet. De erről részletesebben beszélgetünk Ferenccel, és Gerzsonnal is az ősszel megjelenő Puncsapukban. Akik amúgy nem kifejezetten „classic sugardaddy”-ként regisztráltak. Azt pedig hangsúlyoznám, hogy nem a szenzációhajhász interjúk készítése volt a célom, hanem a felhasználókról szerettem volna egy hiteles képet készíteni, ami tükrözi a valóságot.

Szeder Réka, fotó: Szeder Szonja Roxána
Szeder Réka, fotó: Szeder Szonja Roxána

– Elítéli-e ezt a jelenséget, megismerve néhányat a szereplők közül? Mekkora kutatómunka előzte meg a kötetet?

– A múlt november elején kezdődött munka során kezdtem megismerni a különböző interjúalanyaim véleményét, történetét, motivációit, ezután kicsit enyhült a nézetem velük kapcsolatosan. De csak mint az emberi jellem, és nem mint a tevékenység felé. Érdekes módon a 22 interjúalanyom közül mindannyian másképp fogalmazták meg, hogy mi is az a sugaring, és ők hogyan csinálnák, csinálják. Illetve felmerült sokszor kérdésnek, hogy egy elhalmozós udvarlás, ami csak egyoldalú, mikor csap át sugar viszonyba. Sokan már az elején kijelentették, hogy nem azért léptek fel az oldalra, hogy szexet vegyenek. Csupán ez a site mentes a tabuktól, így nincsenek felesleges körök.

– Könnyen megnyíltak a szereplők, nem tartottak attól, hogy felismerhetőek lesznek?

– Elég sok információt kaphattam tőlük a fél éves interjúztatás alatt. Mivel mindenkinek más a személyisége, ezért volt aki nehezebben, akadt, aki könnyebben nyílt meg nekem. Ebből is adódik, hogy valaki kifejezetten kérte, hogy más keresztnevet használjak, mert félt, hogy felismerhető, míg előfordult, hogy akár a teljes nevét is vállalta volna az illető, hiszen nincsen takargatni valója.

– Ha a gazdasági és társadalmi oldalát nézzük, anyagilag csak a legtehetősebb üzletemberek engedhetik meg az ilyen viszonyt maguknak ma Magyarországon?

– Nem, egyáltalán nem. Ezen én is meglepődtem. Különben az oldalon a megbeszélés kérdésétől egészen a luxus életszínvonalig lehet válogatni, hogy ki mit igényel, illetve ki mit tud nyújtani. Magyarán havi 60 ezertől akár félmilliós igények is lehetnek. Az alkalmi szexet hirdetők – akiket amúgy igyekszik szűrni az oldal – pedig szintén hasonlóan széles árfolyamban mozognak. Erre szinte mindegyik interjúalanyom tudott példát mondani. Valahogy úgy néz ki, hogy módosabb úriemberek megosztják azt, amijük van, fiatal, csinos, ambíciózus hölgyekkel. Innentől kezdve mindenki magának alakítja ki a módját.

– Van-e a jelenségnek lélektani oldala, más mint egy átlagos prostituált viszony?

– A lélektani kapcsolat a daddyk szerint akkor alakulhat ki, ha nem a pénz a fő motivációs tényező. A prostitúcióról kapcsolatban is megoszlanak a vélemények, illetve arról, hogy akkor ezt most szolgáltatásnak tekintjük-e vagy sem. Levivel is ezt pedzegettük, miután elmesélte nekem a kalandjait, valamint kifejtette nekem, hogy ez jobb megoldás, mint hivatásosokhoz járni. Itt ugyanis több a meglepetés.

– Lesz-e a könyvnek folytatása, mondjuk a sugarbabyk szemszögéből?

– Gondolkodtam rajta, ugyanakkor nem biztos. Mivel már van egy Egyetemista lány támogatót keres című könyv, ezért nem érzem szükségét. Azonban Magyarországon sugardaddyk még nem nyilatkoztak, valamint a téma pszichológiai megközelítése is csak Kanadában található. Ezért hazánkban ez lesz az eddigi első mélyinterjú könyv, ami a témával mélyebben foglalkozik. A kötet a héten ment nyomdába, a borító jelenleg készül, karácsony előtt mindenképp szeretnénk piacképessé tenni.

– A zseniális francia műfordításait és a sikeres slam poetry szereplését látva, bízvást állíthatom, hogy Ön kivételes irodalmi tehetség. Nem tart attól, hogy a hivatásos irodalmárok közül sokan lenézően tekintenek egy bulvár témában írt riportkönyvre, és ez akadályozhatja-e a szépirodalmi karrierjét?

– A Független Mentorhálózatnak köszönhetően Horváth Viktor személyében rengeteget köszönhetek, sokat segített az irodalmi fejlődésemben. A fordítások mellett fogtam bele ebbe a puncsapus témába. Amikor elkezdtem, akkor nem féltem, viszont amikor rátaláltam a sugar jelenség ellenni petícióra, akkor már igen, hiszen olyan neves irodalmárok is aláírták, akikre felnézek, tisztelem a munkásságukat, és szeretem a műveiket. Itt picit elgondolkodtam, hogy kell-e ez nekem, hiszen szépirodalommal szeretnék komolyabban foglalkozni, illetve a fordítás egy nagy szerelem. Ráadásul amikor elkezdtem, abban sem voltam biztos, hogy közlik e egyáltalán a munkám. Viszont tapasztalatszerzésnek a későbbi regénykarakterek kialakítása miatt mindenképp hasznosnak bizonyult.

– Sokoldalú tehetség, mert sportolóként került Somogyba, a csurgói női kézilabda csapat jobbszélsőjeként. Akkor azt nyilatkozta, hogy ez jót tesz a fejlődésének. Hogy áll a sportolói pályafutása, vannak tervei, céljai ezen a téren?

– Sajnos az idén másodosztályban indultunk, viszont önbizalomszerzésként talán ez jobbat tesz. A cél pedig természetesen a feljutás. Erre minden körülményünk adott is. Ha reálisan nézzük, sportolóként van még tíz évem, és ebben a tíz évben szeretném a lehető legtöbbet kihozni magamból. Teljesítettem már jobban is, illetve rosszabbul is a jelenleginél. Jó szakmai, edzői stáb van mögöttünk, és bal kézzel is rengeteget fejlődtem az elmúlt egy évben. Ha az edzéseken, illetve az azokon kívül elvégzett munkát a meccseken tudom kamatoztatni, akkor még látok ebben jövőt.

Címkék: puncsapu, sugardaddy, kötet, kitart, riport, író, prostituált, sportoló, kézilabda, kultúra