Modern táncoktatás zajlik napjainkban a Mikrokozmosz Alapítvány próbatermeiben. Ugyanilyenre lehet számítani a Pécsi utcai iskolában is szeptembertől.

Az általános iskolai oktatás tovább folytatása és újabb első osztályok indítása vált lehetővé az intézményben azzal, hogy a Mikrokozmosz Alapítvány ott is elindítja a város más iskoláiban is folytatott képzéseit.

A művészeti oktatás mellett általános iskolai alapfeladatokat is el fog látni a jövőben felmenő rendszerben.

- Ugyanolyan szintű oktatásra számíthatnak, mintha egy állami iskolába járnának, attól függetlenül, hogy ez egy alapítványi fenntartású intézmény. Az állami kerettantervek alapján dolgoznak a pedagógus kollégák, akik ott dolgoztak azokat vesszük át és ezt kiegészítjük egy művészeti neveléssel - tette hozzá Kecskés Miklós, a Mikrokozmosz Alapítvány kuratóriumi tagja.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekekért Alapítvány 2008-ban indított pert az önkormányzat ellen, mert szerintük szegregáció folyik az iskolában. Tavaly a Pécsi ítélőtábla jogerős ítéletével megtiltotta a fenntartónak, hogy idén szeptembertől kezdődően első osztályt indítson az intézménybe, így felmenő rendszerben néhány év múlva teljesen megszűnt volna az oktatás itt.

A Mikrokozmosz Alapítvány nemrégiben jelezte oktatási szándékát. Az állam által biztosított normatív támogatás nem fedezi teljes egészében a tanítás költségeit, ezért a kaposvári önkormányzathoz fordultak segítségért. A képviselő-testület pénteki rendkívüli közgyűlésén döntött a támogatásról.

- 8 millió forintot ad a város a Mikrokozmosz Alapítványnak. Egy művészeti oktatásra alapuló általános iskolát kívánnak indítani és ezt a Pécsi utcai általános iskola első osztályának az indításával szeretnék megkezdeni és ehhez kérték a város támogatását, amit meg is kaptak - mondta a mai rendkívüli közgyűlésen Szita Károly, Kaposvár polgármestere.

A szeptembertől induló oktatás híre hamar elterjed a Pécsi utca környékén élő szülők körében és 16 gyermeket már át is írattak ide a város más iskoláiból.

A közgyűlésen egyebek mellett döntöttek a képviselők a zártkerti és belterületi utak, járdák karbantartási és felújítási feladatiról, valamint egy májusi felhőszakadás miatti vis major pályázat benyújtásáról.

Címkék: rendkívüli közgyűlés, pécsi utcai általános iskola, mikrokozmosz, alapítvány, kultúra