Ha ide kattint, Ön is megnézheti azt az interneten is megtalálható filmet, ami a budapesti alternatív iskolák mindennapjait mutatja be. Az alternatív oktatás alapjait az egyik világhírű magyar szofver fejlesztő cég, a Prezi tulajdonosa indította el, aki nem a tantárgyakban, hanem a projekt alapú tanításban hisz. Az alapítók és az ötlegazdák olyan oktatást szeretnénk elterjeszteni, amelyben a gyermekek természetes módon sajátítják el a boldog élethez szükséges gondolkodásmódot és képességeket.

Szeptembertől egy kaposvári családi házban, a Kossuth Lajos utcában indulna el az oktatás, ami szakítana a hagyományos pedagógiai módszerekkel.

Az oktatás szervezője Tallián Krisztina szerint alapvető a két módszer közti különbség: "Ahogy szokták mondani, a pedagógus kiáll és elmondja azt, amit meg kell tanulni a gyerekeknek és aztán azt számonkéri. Ez a módszer pedig arról szól, hogy a gyerek kíváncsiságát fenntartva, hogyan tudjuk megtanítani neki azt, ami igazán érdekli. Azt, ami valamilyen szinten követelmény is az iskolákban. Mindezt úgy, hogy a saját képességeinek megfelelően fejlessze is őt."

Legelőször az idén iskolájukat kezdő elsősöket várják, de tervezik, hogy idősebbeket is beillesztenek majd a programba. A szülők azt mondják, hatékonyabb lehet az oktatás, ha kisebb csoportokban foglalkoznak a gyerekekkel.

Így gondolkodik Schmidt Erika is: "Több idő van arra, hogy egy feladattal megbirkózzanak. Itt nem arról van szó, hogy nem követelnek tőlük, hanem igenis mindegyik gyereknek a saját képességeit figyelembe véve fejleszthetőek az egyéni képességeik, amelyekkel kiemelkedhet a többiek közül."

Az iskola alapítványi formában működne magántanulói csoportként. Az oktatás önköltséges lesz, mert erre nincs állami támogatás. Egy 15 fős csoport indulása esetén havonta mintegy 40 ezer forint lenne a tandíj. De tervezik, hogy a társadalmi felelősségvállalás jegyében a tehetőssebb szülők többet fizetve a szegény gyerekek költségeit átvállalják.

Címkék: alternatív, oktatás, iskola, Kaposvár, kultúra