A helyi önkormányzatok szerepéről, feladatairól, gazdálkodásáról valamint a képviselők jogairól és kötelezettségeiről, illetve a törvényességi felügyeletről kaptak tájékoztatást az őszi voksoláson mandátumot nyert képviselők. Mint minden foglalkozásnak, ennek is meg kell tanulni a fogásait.

- A képviselők is munkát végeznek, felelősségteljes munkát pedig csak úgy tudnak végezni a helyi lakosság, a választópolgárok érdekében, ha megismerik a legfontosabb szabályokat, megismerik a jogosítványaikat és így tudnak a lakosság érdekében tevékenykedni - mondta Csapó György, az SMKH törvényességi-felügyeleti főosztályának területi referense.

November közepén kezdte meg a kormányhivatal ezeket a képzéseket. 246 település, 1153 önkormányzati képviselője vesz részt a foglalkozásokon. Bontovics Balázs a csaknem 500 lelket számláló Kaposhomok alpolgármestere. Szerinte azért fontos ezeket az alapokat megismerni, hogy legjobb tudása szerint legyen hasznára a településnek.

- Kaposhomok egy kis település, ezt tudnunk kell. Rengeteg munkánk lesz, de gondolom rengeteg lehetőség is adódik majd Kaposhomokon. Ezeket a lehetőségeket csak úgy tudjuk kihasználni, ha mind a jogszabályi háttérrel, mind pedig a rendeletekkel és így tudunk majd olyan munkát végezni, ami az emberek javát szolgálja - tette hozzá Bontovics Balázs.

Az elmúlt időszakban alapjaiban változott az önkormányzati törvény. Egyebek mellett a normatív helyett a feladatfinanszírozás lépett életbe. Ez is másfajta gondolkodásmódot követel meg a települési poltikusoktól.

Címkék: képviselők, képzés, iskola, kultúra