Tóth Norbert, a zalaegerszegi Ady iskola művésztanára elmondta: kevés hasonló ösztöndíj van, amely kifejezetten a sikeres egyetemi felvételi vizsgához nyújt segítséget. Hozzáfűzte, hogy idén azok a fiatalok is pályázhatnak, akik már felvételt nyertek a képző-, vagy iparművészeti egyetemekre, főiskolákra, de további támogatásra, ösztönzésre van szükségük. 

Az egyesület az örökösökkel közösen egy évvel ezelőtt hozta létre Fischer György emlékére alapított ösztöndíjat, a támogatáshoz szükséges alap a jótékonysági kiállítás bevételeiből és adományokból gyűlt össze. Az anyagi juttatással az egyesület segíti a középiskolások felkészülését a felvételi vizsgákra, az idén először meghirdetett másik kategóriában pedig biztosítani szeretné, hogy a felvételt nyert, aktív hallgatók a tanulmányi éveik alatt korszerű, színvonalas munkákat hozhassanak létre.

Az ösztöndíjasok 100 ezer forint ösztöndíjban részesülnek, emellett kamarakiállítást szerveznek munkáikból, igény esetén rajztanárokkal, képzőművészekkel folyamatos szakmai konzultációs lehetőséget is biztosítanak számukra.

A fiatalok az öt munkájuk (például festmény, rajz, szobor, installáció) fotóját és alkotói elképzelésüket is tartalmazó pályázatukat november 30-ig nyújthatják be. A pályázatról a www.finearthotel.hu/fischer.php weboldalon olvasható bővebb információ.

Fischer György Munkácsy-díjas szobrászművész 1956-ban született Siklóson. A pécsi művészeti gimnázium elvégzése után a képzőművészeti főiskolán folytatta tanulmányait, ahol Somogyi József volt a mestere. Derkovits-ösztöndíjasként 1982-ben került Zalaegerszegre, ahol jelentős szerepet vállalt az Ady Endre Művészeti Általános Iskola és Gimnázium megszervezésében, szakmai programjának kialakításában.

Címkék: fischer, képzőművészeti, kultúra, györgy, ösztöndíj