"55 évvel ezelőtt Közép-Európa akkor legkorszerűbb siketnéma-óvodáját hozták létre elődeink a Somssich Pál utcában. Duráczky József akkori igazgató felismerte a korai fejlesztés jelentőségét és kezdeményezte az addig csak iskoláskorúakat tanító siketnéma-intézet részeként az óvoda megépítését" - mondta Szita Károly a Duráczky József Módszertani Központ szombat délelőtti ünnepségén.

A siketnémák oktatása már a 19. század végén megkezdődött Kaposváron, s a nemes ügyet rendre felkarolták a somogyi főispánok is. A kaposváriak gyűjtésbe fogtak, hogy megfelelő körülmények között tanulhassanak a fogyatékkal élők.

Nyolc éve hallássérültek, mozgássérültek, beszédhibások, beszédfogyatékkal élők is tanulnak ebben az épületben.


"A jeles évforduló lehetőséget ad számunkra, hogy visszatekintsünk. A kaposváriak mindig is szívügyüknek tartották a fogyatékkal élők sorsát, s ma sem érzünk másképpen, hiszen ők is városunk teljes értékű polgárai, a velük való törődés pedig emberségünk mércéje. Meggyőződésünk, hogy minden, ami jó a fogyatékossággal élő embertársainknak, az jó a kismamáknak, a nehezen mozgó időseknek, az egészségügyi problémákkal küzdőknek egyaránt. Közösségünk akkor a legerősebb, ha valamennyi polgárára számíthat, függetlenül attól, hogy fogyatékkal vagy anélkül él közöttünk" - hangsúlyozta Szita Károly polgármester.

Az óvoda 1959 őszén nyílt meg. Az intézményben akkor ötven gyermek fejlesztését kezdték meg. A következő évtizedek is munkával teltek, itt forgatták az első magyar gyógypedagógiai filmet, a 80-as években - mint korábban többször is - újfent bővítették az épületet.

A következő nagyobb átépítés állami és önkormányzati összefogással 2003-ban kezdődött és több mint két évig tartott. Ekkor nevezték el a legendás igazgatóról az azóta már összetett gyógypedagógiai feladatokat is ellátó intézményt. Az óvoda legutóbbi nagyobb, 70 millió forintos felújítása 2009 nyarán történt.

Címkék: siket, módszertan, fogyatékkal élő, Duráczky, segít, kultúra