A Munkácsy Mihály Gimnázium adott otthont az államtitkár látogatásának. A sajtótájékoztatón elmondta, a megyében példás együttműködésben zajlott a tankerületi vezetők kinevezése és az iskolák államosítása.  

- Az egésznek a célja az, hogy országosan egységes, magasszínvonalú, jó iskolákat hozzunk létre, ahol minden kisgyerek megtalálja a helyét és nem lesz akkora jelentősége, hogy melyik iskolába iratkozik be, mert garantálni fogjuk az iskolák egységesen magas színvonalát - mondta a köznevelésért felelős államtitkár, Hoffmann Rózsa.

Szita Károly kiemelte: az, hogy átadták az iskolákat csak növelte az önkormányzat felelősségét az ott tanulók és a tanárok iránt.

- Itt élnek, ide járnak, a szüleik itt dolgoznak és semmit nem csökkent értük a felelősségünk attól, hogy nem önkormányzati fenntartásúak az iskolák és ugyanez vonatkozik a pedagógusokra is - mondta Kaposvár polgármestere, Szita Károly.

Az elmúlt napok legfontosabb feladata az első osztályosok beiratása volt. Megyei szinten is rendben volt ezzel minden. Kaposváron 540 kisdiákot irattak be szüleik. Harminccal többet, mint tavaly.

- A Zrinyi iskolában ez azt eredményezte a tegnapi értekezletünk döntése után, hogy egy osztállyal több fog indulni. Ott jelent meg olysan jeletkező szám, amely ezt a döntést kellet, hogy számunkra kikényszerítse - tette hozzá Stickel Péter.

A közoktatás átalakítását sem kerülte el a politikai hangulatkeltés, mondta Gelencsér Attila a Fidesz országgyűlési képviselője.

- A magyarországi baloldal képes volt arra, hogy másodjára is felhergelje a pedagógusokat, felhergelje a szülőket és a gyerekeket, bizonytalanságot üvöltsön mindenfelé azokban a percekben és napokban, amelyek egyébként az átalakulásról szólnak - mondta a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, Gelencsér Attila.

Az iskolaigazgatóknak és tanároknak elmondták, a pedagógus életpálymodell minden valószínűség szerint elindul szeptembertől. Ennek részleteit a költségvetés nyári tárgyalása határozza meg.

Hoffmann Rózsa a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének rendezvényén az ősztől bevezetendő hittan és erkölcstan oktatásáról is beszélt.

Címkék: rózsa, hoffmann, gelencsér, iskola, kultúra, kaposvár