Az új kerettantervek szerint az óraszámok tíz százalékáról dönthetnek szabadon az oktatási intézmények. A katolikus gimnáziumban emelt óraszámban taníthatnak majd bizonyos tárgyakat, nem választják az extra fakultációkat.

A magyar érettségire készülnek a kaposvári katolikus gimnáziumban. Jövő szeptembertől még jobban ráfeküdhetnek az irodalomra és a magyar nyelvre. Ebben az iskolában ugyanis nem akarnak új tárgyakat bevezetni, inkább a meglévők óraszámát növelik.

- Ezeket az ismereteket eddig is tanítottuk, minden évfolyamon osztályfőnöki órákon, a matematika órákon a gazdasági ismeretek jelen vannak - árulta el a Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium igazgatója, Godó László.

Pedig az új kerettanterv szerint a gimnazisták akár sakkot, kajakozást, családi életre való nevelést, katonai ismereteket, gazdasági kultúrát és közgazdasági alapismereteket is tanulhatnak. A diákok egy része örülne is ezeknek a tárgyaknak.

- Jobban tudnánk hasznosítani ezt a mindennapi életünkben, mind azokat, amiket most tanulunk - mondta a tanuló Kard Eszter.

Mások viszont a természettudományos ismeretek óraszámát növelné: - Nagyon kevés természettudományos óránk van, abba raknék be többet, mert ha az ember elmegy egyetemre és nem nbölcsész lesz, nem tudja hasznosítani - tette hozzá Mogyorósi Anna.

Az iskoláknak március 31-éig át kell dolgozniuk a pedagógiai programjukat. A szabadon választható tantárgyak tanításához azonban most nincs elég szaktanár.

- Az OFI állásfoglalása szerint az iskola továbbképezheti a pedagógusát, egy másod diplomával már taníthatják ezeket a tantárgyakat. Tánc tantárgyat egy testnevelő is taníthat, javasoljuk, hogy képezze tovább magát - tájékoztatott a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ gimnáziumi referense, Kalózné Pápa Ágnes.

A tantárgyakat nem hagyományos formában oktatnák, hanem rövid előadásokon és játékokon, szerepjátékokon keresztül, a diákok korának megfelelően.

Címkék: tantárgy, tanterv, extra, keret, iskola, kultúra