Rostás Árpád hozzátette: roma emberként a jelöléssel összefüggésben számos megaláztatásban volt része, ezért is döntött úgy, hogy inkább a háttérben marad, és ezért elnézést kér mindazoktól, akik eddig rá voksoltak.

Rostás Árpád nem kívánt arról beszélni, hogy milyen konkrét okok miatt jutott erre az elhatározásra, csak azt ismételte meg: nem kér a bántásból, mert a származása miatt eddig is bőven jutott neki. Elzavarták, amikor roma gyerekek érdekében támogatásért pályázott, megkérdőjelezték a szakmai hozzáértését, leköpték az utcán, nem szolgálták ki egy presszóban – sorolta a sérelmeit. A legfontosabbnak egyébként volt állami gondozottként azt tartja, hogy segítsen a somogyvári nevelőotthonban élő gyermekeken, akik között sok cigány származású is van.

Az intézménynek otthont adó kastélyt egyébként a gyerekekkel közösen restaurálják, templomot építenek, s ezzel is igyekszik megmutatni nekik – hangsúlyozta a vándorasztalos –, hogy a reménytelenségből is van kiút. Rostás elmondta, hogy most ez foglalja le ideje nagy részét, s a munkához az Emberi Méltóság Tanácsától jelentős segítséget kap.

Forrás: Népszabadság

Címkék: Primissima, otthont, Príma, Rostás, Árpád, intézmény, kultúra