A legenda szerint Szent Márton a Római Birodalom Pannónia tartományának Savaria nevű városában (mai Szombathely) látta meg a napvilágot 316-ban vagy 317-ben egy római tribunus (elöljáró) fiaként. A római császár katonájaként szolgáló Márton a franciaországi Amiens városában egy hideg téli estén odadta meleg köpenyének felét egy nélkülöző koldusnak. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Innentől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta, megkeresztelkedett.
Misszionáriusként sok jót cselekedett. Jóságáról még életében legendák keringtek, püspökké akarták szentelni. A monda szerint mikor ennek hírét vette, az érte jövő küldöttek elől nagy alázatosságában a ludak óljába bújt. A szárnyasok azonban gágogásukkal, szárnyuk verdesésével óriási zajt csaptak, így elárulva Márton rejtekhelyét. Mártont 371-ben püspökké szentelték és haláláig, 398-ig Tours-ban segítette a rászorulókat.
A Márton-napi liba-lakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik. Akkoriban ez inkább azzal volt kapcsolatba hozható, hogy Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, a népszokás ilyenkor zárták le az éves gazdasági munkákat, kezdetét vette a természet téli pihenő időszaka. A cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket és hozzá ráadásként egy libát, mert a szárnyasok nyáron felduzzadt hadát a tél beállta előtt meg kellett tizedelni.
A lúd fogyasztásának hagyománya szorosan kötődik az újbor fogyasztásához. Nem véletlen az egybeesés, hisz épp novemberre fejeződik be a must borrá alakulása.
November 11-én kezdték meg az új hordókat a gazdák, ekkor került az asztalra épp a libasült mellé az úgynevezett Libás-bor vagy sok helyen Márton–bor, aminek még gyógyító hatása is volt a hagyomány szerint.
Ám e szokás gyökerei is mélyebbre, az aratási időszak végén álló pogány állatvágási ünnepekre nyúlnak vissza, amelyeket a kereszténység így vett át.
Régen gyakran rendeztek Márton napi vásárokat, bálokat, s a lakomázásnak kedvezett az is, hogy ilyenkor nem szabadott takarítani, mosni, teregetni sem. A Márton napján szedett vesszőt, amit az állatok terelésére használtak, az istálló ajtaja fölé helyezték, megvédte az állományt a betegségektől. A szőlővidékek némelyikén azt is mondták, ha Márton napkor még zöld a szőlő levele, bizonyosan enyhe télre számíthatunk, s ha ezen a napon esik az eső akkor a következő évi szüret is bőséges lesz.
November 11. vasárnap 9.30-tól Márton Napi Vigasság Szennában
Egész napos családi program Márton napi hagyományokkal, gyalogtúrával, kézműves foglalkozásokkal kicsiknek és nagyoknak, népzenével és néptánccal.
belépődíj: 300.- Ft/fő
Helyszín: Szennai Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény
Információ: Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága, 7400 Kaposvár, Fő utca 10., tel.: 82/314-011, www.smmi.hu
A patcai Katica Tanyán is számos programmal várják a családokat
Vasárnap:
10:30h langallódagasztás és sütés
11:00h kisliba készítése különféle anyagokból
11:30h kisállat simogatás
14:00h írás lúdtollal
15:00h lovaglás (külön térítés ellenében)
15:30h tréfás népi játékok
16:00h lövés a hajítógéppel
16:30h kisállat simogatás
17:00h tehénfejés
Minden nap délután 5 órakor: tehénfejés. Vasárnap 10 órától: langallódagasztás és sütés. Szombat-vasárnap délután: lovaglási lehetőség, paraszti erőpróba, hajítógéppel lövés a Lovagvárnál (időjárástól függően). Napijegy: 890-990 Ft/gyermek, 850-950 Ft/felnőtt, 600-690 Ft szép korú nagymamák és nagypapák részére. 2 éves kor alatt ingyenes. Kedvezményes jegyek és bérletek családoknak, csoportoknak és szállóvendégeknek. Információ, helyszín: Patca, Katica Tanya, 30/411-6002, info(kukac)katicatanya.hu www.katicatanya.hu
A pálinka és a libaétkek kedvelőit várják ezen a hétvégén Siófokra a Márton Napi Pálinkafesztivál szervezői.
2012. november 9. és 11. között Siófokon már negyedik alkalommal rendezik meg a háromnapos borúűző programsorozatot. A látogatók a város Vásárcsarnokának terén koncertek, szórakoztató családi programok és gyerekprogramok közül válogathatnak.
A gyerekeket a kisliba simogató, az apukákat a sörsátor, míg a hölgyeket a termelői vagy kézműves vásár várja. Természetesen a lúdkülönlegességek sem maradhatnak el, így érdemes nem csak szomjasan, hanem éhesen is érkezni. Az árusok standján fellelhető majd a libatepertő, sült libacomb, sült libamáj, libazsíros lila hagymás lepény, amelyeket a legkiválóbb hazai pálinkák kíséretében kínálják.
Címkék: Márton nap, libalakoma, újbor, hagyomány, kultúra, Kaposvár