A szeptember 28-án kezdődő kétnapos rendezvénysorozat témája a közösségi mesemondás és a mese kultúraközvetítő ereje.

A határon átívelő kulturális és társadalmi mozgalmat a Magyar Olvasástársaság hívta életre 2005-ben. Azóta a határon innen és túlról több száz intézmény és szervezet csatlakozott saját szervezésű programokkal - írja az MTI.

A kaposvári konferencia nyitónapján kerekasztal-beszélgetéssel és mesemondásokkal tarkítva előadásokat hallhatnak a résztvevők a cigány varázsmesékről, a népmesék közösségekben és oktatásban betöltött szerepétől, este pedig filmmel, koncerttel és mesemondással zárják a napot.

A szakmai program szombaton a népmesemondók országos találkozójával folytatódik, melyet hagyományteremtő szándékkal az idén első alkalommal rendeznek meg, és célja "a mesélő emberek fórumának" létrehozása. Ugyanezen a napon mesemondás, családi programok, "mesemaraton" és koncertek biztosítanak egész napos kikapcsolódást a résztvevőknek. A mesemondók közül előadóként, illetve szereplőként is ott lesz Berecz András, Kóka Rozália, Kovács Marianna, Csernik Szende, Gulyás László, a kísérő programokon egyebek mellett fellép a Fonó zenekar és az Alma együttes.

A program fővédnöke Fésűs Éva kaposvári meseíró, a város díszpolgára, a támogatók között megtalálható a Nemzeti Kulturális Alap, az Apáczai Kiadó, valamint Kaposvár önkormányzata és több intézménye, a társszervező pedig a Kaposvári Egyetem.

A programról a www.nepmesenap.hu és http://www.hunra.hu oldalakon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Címkék: országos találkozó, mesemondás, cigány népmese, konferencia, Kaposvár, kultúra