Több mint száz tehetségfejlesztéssel foglalkozó szakember érkezett csütörtökön Kaposvárra. Az Arany János Tehetséggondozó Program XIII. Országos Tanévnyitó Konferenciájának nyitórendezvényén megtelt a Városháza díszterme.

Szita Károly köszöntőjében elmondta: az elmúlt időszakban a formálódó köznevelési törvény kapcsán rendre arról folyt a vita, hogy a fenntartó kilétének megváltozása miatt olcsóbb lesz-e az oktatási rendszer. Márpedig egy nagyon komoly struktúraváltáskor csak pénzről beszélni helytelen, akinek csak e körül forognak a gondolatai, nem való erre a pályára. Mert a legnagyobb kérdés az, hogy az új köznevelési törvénnyel hatékonyabb módon érhetjük-e el a célunkat, vagyis azt, hogy a gyermek a jelenleginél jóval nagyobb eséllyel találja meg a helyét az életben. Ha igen, akkor megéri váltani.

- Az oktatás világát szabályozó köznevelési törvény - nevéből is kiolvashatóan - legfontosabb feladatának a nevelést tartja, s csak azután következik a kompetenciafejlesztés, a műveltségközvetítés és a tudásépítés - mondta Dr. Kaposi József.  Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója hangsúlyozta: az új Nemzeti Alaptanterv legfontosabb feladata az értékközvetítés megerősítése, az új tantárgyi ismeretkörök beépítése, a képességterületek fejlesztése, a végcél pedig a nemzeti öntudat építése. A szakember szerint a tanulás ugyan munka, de öröm is egyben, s idáig, ennek felismeréséig kell elvezetni a tanulókat.

Címkék: arany jános, tanévnyitó, oktatás, központ, konferencia, kultúra