A tanulás a jövőt szolgálja, amely a mában épül - hangsúlyozta a polgármester, aki a diákokhoz szólva úgy fogalmazott: „Nemcsak a saját jövőtök vagytok, de a városé is. Mindent, amit megtehetünk, azt a jövőért, Önökért, meg is fogjuk tenni. Mert Önökben rejlik az a Kaposvár, az a Magyarország, amelyben élni fognak.” Ezért kell az iskolai közösségeket építeni és támogatni – tette hozzá.

Szita Károly megköszönte a pedagógusoknak, hogy a szülők ismét rájuk bízhatják gyermekeiket: „Hálás vagyok, hogy minden egyes gyermekre – legyen az általános iskolás kisdiák vagy épp felnőtté érő középiskolás, odafigyelnek, mert Önök tudják, hogy csak így találhatják meg bennük azt a tehetséget, amely mindannyiukban ott van. És ha ezt felfedezik, s ezen az úton indítják el, akkor boldog emberként kerülnek ki az iskolapadból.”

Beszélt arról is, hogy az iskolák állami átvétele kapcsán felemás lesz az idei tanév, de – mint fogalmazott – az életbe lépő új köznevelési törvénynek köszönhetően, a tanítás újból biztos és megbecsült hivatás lesz.

Kaposvár óvodáiban, általános- és középiskolában 15.398-an kezdik meg tanulmányaikat, a Kaposvári Egyetemen pedig csaknem ezer fiatal kezdi a tanévet.

Címkék: tanévnyitó, Károly, Szita, óvoda, iskola, kultúra, Kaposvár