Az elismerésből évente legfeljebb tíz adható. Az első évben 9, azt követően 10-10, majd 2008-tól évente 5 érték kapta meg a címet, az ezeket ábrázoló aranyozott miniatűrök a Vármegyeházán láthatók. Az elmúlt évben több tucat javaslat érkezett. A kuratórium közülük választotta ki a közgyűlés elé terjesztett tíz ajánlatot, amelyeket a testület egyhangúan elfogadott.

A 2012-es kincsek bemutatására és a támogatási szerződések aláírására az ünnepi megyehét keretében 2012. január 12-én került sor a Somogy megyei Vármegyeházán Witzmann Mihály, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke és Dr. Vörös Tamás, Somogy megye főjegyzője által.

2012 évben Örökségünk - Somogyország Kincse kitüntetésben részesültek:

A siófoki víztorony. Az ipar- és kultúrtörténeti jelentőségű víztornyot 1912-ben építették, s azóta a Balaton parti település emblematikus építményévé vált. A 2011-es műemléki felújítás során nyerte el eredeti formáját. A rekonstrukció mellett kiegészült a városban elfoglalt jelentős szerepéhez méltó funkciókkal: látogathatóvá vált, valamint látványlift és kilátóterasz megépítésével kilátóként is szerepet játszik Siófok turisztikai palettájának bővülésében. Magyarország „nyári fővárosának” különösen kedvelt építészeti eleme a víztorony, amely a Balaton-térségnek is fontos jelképévé lett.

A petesmalmi vidrapark. A Somogy Természetvédelmi Szervezet 1998-ban hozta létre a petesmalmi vidraparkot. A Mike és Lábod közötti terület adottságait tekintve különösen alkalmas a Belső-Somogyra jellemző erdei tavas területek élővilágának bemutatására. A látogatók itt megismerhetik a vidra élőhelyét, s mindazon állat- és növényfajokat, amelyek erre az élőhelytípusra jellemzőek. A bemutató útvonalon felépített megfigyelőkunyhókból az élővilág zavarása nélkül nyerhetünk bepillantást a tavak mozgalmas életébe. A vidraparkban szerzett élmények jelentős szerepet játszhatnak a természeti környezet iránt érzett felelősség kialakításában, megerősítésében.

Goszthony Mária (1893-1989) életműve. A bárdibükki születésű, festőnek induló keramikusművész Münchenben kezdte tanulmányait, de tanult Budapesten és Rómában is.  1923-ban visszatért szülőfalujába, ahol  kápolnát építtetett és azt saját freskóival díszítette. Sírja is itt található. Szárnyasoltárokat, freskókat, akvarelleket és olajképeket festett, majd a 40-es években a klasszikus habán stílust a magyar fazekasművészet hagyományos motívumaival és modern elemekkel ötvözve, de alapjában az itáliai reneszánsz hagyományokra támaszkodva kialakított egy sajátos kerámia stílust. Emlékét alapítvány őrzi, kúriája nemzetközi üvegszimpozionok helyszíne.

Németh István (1849-1911) életműve. A somogyi megyeszékhely legendás, jómódú buzsáki kisbirtokos családból származó, városfejlesztő polgármestere 1895. szeptember 20-án lett Kaposvár első embere, akinek több mint másfél évtizedes hivatali ideje alatt látványos fejlődésnek indult a település. Elkezdődött a városképet máig meghatározó modern infrastruktúra kiépítése, 1908-ra a város saját vízművel rendelkezik, sok utca szilárd burkolatot és közvilágítást kap. 1910-re a virágos város lélekszáma huszonnégyezerre nő. 1911-ben adják át a Csiky Gergely Színházat és avatják fel a Kossuth-szobrot. Fasor őrzi a nevét, szobra a Berzsenyi parkban áll, sírja a Keleti temetőben található.

Széchényi Imre (1858-1905) életműve. A jeles agrárpolitikus 1881-es amerikai útja után tevékenyen részt vállalt Somogy gazdasági életében; több éven át a megye közgazdasági előadója volt. A 90-es években az agrárius mozgalom egyik irányítója, homokszőlő-telepítési kormánybiztos. Fonyód és Balatonkeresztúr között az 1800-as évek végén új szőlőültetvényeket létesített, Balatonföldváron 1894-re készült el saját költségén a gyógyüdülésre szánt, 70 holdas parkkal körülvett fürdőtelep. Megírta Somogy gazdasági monográfiáját, részt vett a Magyar Mezőgazdák Szövetkezetének megalapításában, elindítója volt a dunántúli egykeellenes mozgalomnak. Somogyváron családi sírboltban alussza örök álmát.

Címkék: örökségek, Somogy Megye Közgyűlése, Somogyország Kincse, helyi hír, elismerés, kultúra