Zamárdi 2012-ben 40 millió forint idegenforgalmi adóbevételre számíthat a Balaton Sound megrendezésével, emellett a fesztiváltól a 10 milliós bérleti díj mellett további tízmillió forint is befolyik majd a város kaszájába - mondta Csákovics Gyula polgármester kedden.

Mint kifejtette, háromszori egyeztetésen sikerült megállapodni a fesztivál főszervezőivel arról, hogy módosítsák a korábbi megállapodást. A 2700 lakosú kisvárosra a nyári főszezonban megrendezett fesztivál négy napja alatt napi 25 ezer ember "zúdul", de a rendezvény előtti és utáni öt-öt napon is kamionoktól forgalmasak az utcák. Egyebek közt ezért kezdeményezte a település, hogy a már jól bejáratott, nemzetközi hírűvé vált fesztivál a korábbi bevezető bérleti díj helyett piaci árat fizessen a jövőben.

Csákovics Gyula beszámolt arról, hogy 2012-ben a nemzetközi fesztiválnaptárhoz igazodás miatt a megszokottnál egy héttel később, július 12-15. között rendezik meg a Balaton Soundot. Hozzátette: emiatt elégedetlenkedtek a helyi szállásadók és vállalkozók, mert ez az időpont már nem a főszezon elejének, hanem derekának számít, amikor egyéb vendégekkel is telített a település.

"Az újrakötött megállapodással azonban nemcsak a bérleti díj emelkedik az eddigi hússzorosára, de a jövőben mentesül Zamárdi az alól is, hogy ötmillió forinttal beszálljon a fesztivál reklámköltségeibe, továbbá a szervezők ötmillió forinttal támogatják egy új tóparti vizesblokk megépítését" - mondta a polgármester.

A nettó 25 millió forintba kerülő vizesblokkot felerészt már elnyert uniós támogatásból fogják megépíteni a jövő szezonra. Ez egy akadálymentesített, többállásos, napkollektoros, zuhanyzófülkékkel ellátott építmény lesz, amelyben értékmegőrző is működik.

Forrás: MTI

Címkék: Sound, kártya, Zamárdi, fesztivál, Balaton, kultúra