Az elmúlt években tízszeresre nőtt szövetség elsősorban az idősek érdekeiért harcol, de sokat tesznek a megye hagyományainak, kultúrájának ápolásáért is.

A rendszerváltást követően 1991. október 26-án, Kovács Lajos kezdeményezésére alakult meg a megyei nyugdíjas szövetség. Alig pár héttel később már első tiltakozó megmozdulásukat is megtartották a megyeházán. Követelték például a nyugdíjak értékállóságát és azok megadóztatásának eltörlését. Akkor még 18 megyei szervezet alkotta a szövetséget.

- Köszönet azoknak a helyi vezetőknek, polgármestereknek, akik ezt a tevékenységet segítették és köszönet azoknak, akik akkor ezt a szervezetet elindították - mondta a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetségének alapítója, Bók József.

A nyugdíjas szervezetek tagjai leginkább az összetartozás és a közös szórakozás miatt járnak a klubokba.

- Annyira szeretnek közösség elé lépni, szerepelni, előadni azt, amit tudnak, akár verset, akár éneket - mondta a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetségének kistérségi vezetője, Varga Józsefné.

Jelenleg 13 kistérségben 179 tagszervezete van a szövetségnek. Az elnök szerint a jelenlegi viszonyok között még nagyobb szükség van rájuk, mint korábban.

- Meglehetősen átalakult és fejlődött ez a szövetség. Fejlődött érdekérvényesítő képessége tekintetében is és egy olyan kulturális értéket hordoz, ami országos szinten is példaértékű - mondta a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetségének elnöke, Stikel János.

A 20 éves fennállás ünnepén dallal köszöntötte az egyik nyugdíjas klub a résztvevőket. Az emlékplakettek pedig azokra vártak, akik sokat tettek a szervezet működéséért.

Címkék: 20 év, tagok, nyugdíjasok somogy megyei szövetsége, szórakozás, közösség, kultúra