Végtelennek tűnő panoráma és tiszta levegő a desedai parkerdőben és arborétumban. Önfeledt játék és szerelmes ölelések a kaposvári Berzsenyi parkban. Nyugalom a városon kívül és annak szívében is. A Berzsenyi parkban például több mint 120 éves tiszafa-pár, tulipánfa, vagy akár a japán cseresznyefa alatt is meg lehehet pihenni. A Berzsenyi parkot 1929-ben adták át, és a spanyol királyi kert mintájára készült. Ezen kívül még egy kert, 2 fasor és összesen 186 védett fa található a belvárosban. "Hogy ha a szakma, az azt művelő szakemberek valamit adnak magukra, akkor az értékeket meg kell őrizni és tovább is kell adni. A városnak elég nagy hagyományai vannak ilyen tekintetben" - mondta Hartner Rudolf a Kaposvári Városgondnokság vezetője.  És elismerései is. A "virágos Magyarország" díj után ugyanis a biológiai sokféleség védőjének járó elismeréssel is büszkélkedhet.

A 30ezer lakos feletti települések kategóriájának első helyét csütörtökön adta át Tatán a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára Kaposvárnak. "Nem csak a város természeti értékeinek sokszínűségét, hanem magának a városnak a sokszínűségét is értékelték. Azt, hogy egy olyan munkát végzünk, amivel tényleg a jövő generáció számára biztosítjuk azt a környezeti hátteret, amivel, ahol egészségesen tudnak továbbra is élni" - mondta Kovács Katalin környezetvédelmi koordinátor. A somogyi erdőgazdaság vezetője szerint az is fontos, hogy ezeket az értékeket minél többen megismerjék. "Újabb megközelítési lehetőségekről, újabb hídról is szólnak már a terveink. Illetve olyan kiegészítő attrakciókról, amelyek elősegítik azt, hogy az arborétumnak, amely három földrész 72 fafaját- cserjefaját mutatja be - minél több látogatója legyen" - mondta Merczel István a Sefag Zrt. erdészetpolitikai és ellenőrzési osztályvezetője.

Ennek érdekében egyebek között interaktív bemutatókat szerveznek - a város pedig látogatóközpontot és panorámás kilátót is épít, hogy minél többen gyönyörködhessenek a jövőben is.

Címkék: biodiverzitás, tiszta, levegő, elismerés, díj, kultúra