Szabadságukért harcoló otthontalan, kóborló gyerekek a második világháború idején. A Valahol Európában című darabot is így, bandákba  verődve táncolja és játssza el vizsgabemutatón, a Roxínház utánpótlás csoportja. A felnőtt szerepekben a nagyokat is láthatjuk.

De szakítsuk meg egy kistörténettel. Amikor 1945 után az első "Valahol Európában" film készült a gyermek főszereplőket árvaházakból válogatták ki. A főszereplő Kuksira azonban sokáig nem akadtak rá, mígnem egyszer felfigyeltek a filmgyár takarítónőjének kisfiára, Horváth Lacira, ő lett Kuksi. A gyerekek szinte önmagukat adták a filmben: a való életben is igazi csínytevők voltak (almát loptak, tintát öntöttek az egyik templom szenteltvíz-tartójába, stb.)

roxinhaz


A Roxínháznak így nincs könnyű dolga. Lehet, hogy ennél kicsit visszafogottabban, de ízig-vérig elő kell a kaposvári gyerekeknek venni huncutságukat és harciasságukat. Hogy ez mennyire sikerült Kuksi és társai történeténél, ma kiderül.

roxinhaz

A darabot Csorba Tamás rendezte.

A Roxínház rendezője, Pintér Kata a Kapospontnak elmondta: ez lesz az egyik legmeghatóbb előadásuk. Kevesebb táncjelenettel, ám a darabból adódó érzelmi túlfűtöttséggel találkozhat a néző. A darabot Csorba Tamás rendezte. 30 gyermek és 10 felnőtt szereplő várja, hogyan fogadja az őszi nyilvános bemutatón a darabot a közönség.


Címkék: Európában, valahol, Kuksi, roxínház, Kaposvár, kultúra