A 24 éves Schmall Rafael a Holdat örökítette meg, ám egy látványos jelenséggel együtt. Az égitest körül, egy hatalmas gyűrű látszik - ez az úgynevezett halo-jelenség. A magasban lévő cirrusfelhők jégkristályain a fény irányt változtat, ez okozza a jelenséget.

schmall rafael 2

Szupercella Kaposfő felett

Schmall Rafael kertészmérnöknek tanul, hobbija pedig a meteorológia és a fotózás. Leginkább a kettő ötvözete érdekli. A Hold-halos fotót még január 25-én rögzítette este 11 óra tájban.

schmall rafael 1

Villámok

- 9 óra óta figyeltem az eget, mert várható volt, hogy feltűnik ez a jelenség - mesélte a kapos.hu-nak Schmall Rafael. - Körülbelül 3-4 fok lehetett odakinn, de érdemes volt várni két órát. Többféle beállítással is próbálkoztam, aztán a már több fotónál is jól bevált magányos fa ágai közé komponáltam a Holdat. 15-20 másodpercig exponáltam. A két óráról videót is készítettem.

schmall rafael 3

A fotó ezután a világhálón hatalmas sikert aratott. Rafael egyebek között az Origónak is elküldte a felvételt: - Egy korábbi cikkükben azt írták, hogy rejtelmes égi jelenség. Ez azért így nem igaz, hiszen havonta legalább kétszer láthatunk ilyet - mondta. - Teliholdkor azonban ritka. Általában melegfront előtt várható. Nem csak gyűrű formájában, hanem úgynevezett melléknapként - két oldalról háromszög alakú foltocskák jelennek meg -, vagy a lenyugvó nap felett szivárvány formájában.

- Jött levél facebookon, de nemtudtam, hogy miről van szó egész addig míg egy észlelőtárs be nem linkelte Metneten a dolgot! Nos enyém a mai nap tudományos képe az ORIGO.hu-n! - írja blogjában.

schmall rafael 4

A holdas fotó több tudományos magazin lapjain is megjelent. Rafael villámokat, felhőket, tájképeket és éjszakai fotókat tartalmazó további képeit megnézhetik a honlapján.

Címkék: kultúra