fero


A 2008 nyarán Erdélyi Zsolt ötlete alapján indult ikonavatás a Siófoki Coke Clubbon. Az MTV közreműködésével megtartott esemény tengerentúli mintára jött létre, ám Lévai Balázs szerint az ikonná válásnak hazánkban is van jelentősége, hiszen ez segít elfogadtatni, hogy könnyűzene a nemzeti kultúra részévé vált.

- 22 évemet végigkísérte, hogy a nevemet nagy öregek mellett említették – kezdte némi megilletődöttséggel a bemutatását követően Ákos. Azért szerinte Nagy Feró még mindig coolabb nála, hiszen a szemerkélő eső ellenére motorral ment érkezett a Deák térre, míg ő visszatolta azt garázsába.

Egyébként az ikonok jól viselik a feldolgozásokat, Feró szerint egyenesen jó is, hogy a  fiatalok pofátlan módon állnak hozzá a már szerinte is szent hangzásokhoz, a művekre ráfér, hogy gátlástalanul megváltoztassák azokat. Ákos sem tart attól, hogy rosszul sülhet el a nyári tisztelgések, mert ha jó lesz, akkor dicsérik, ha pedig nem sikerülnek a feldolgozások, akkor legfeljebb azt mondják az emberek, hogy az eredeti jobb volt.


A két ikon életműve sem mentes a feldolgozásoktól, Nagy Feró a Lady Carneval című számra tátogott, az úttörő dalok pedig olyan jól sikerültek, hogy a mai napig követeli őket a közönség, a Pancsoló kislányhoz pedig még klip is készült.

- Az én életemben is vannak sötét foltok: egyszer az Edda Hűtlenjét dolgoztam fel, majd egy Révész dalt – vallotta be Ákos, aki leginkább a Dúdolni halkan című dalát hallaná vissza károgós metálban. Feró is a zúzósabb műfajok felé hajlik, ő a Nyolc óra munka death metál stílusú feldolgozásában reménykedik.






Az ikonok szívesen gondolnak vissza a Balatonra, Nagy Feró egy húsz évvel fiatalabb lányt ismerte meg Siófokon, akivel később közelebbi ismeretségbe is került. Azóta már gyermeke is született a hölgytől és boldog házasságban élnek.

Ákos pedig majdnem a rendőrségen végezte egy szabadtéri fellépés után, amikor Nándi bácsi, a portás be akarta gyűjteni a koncerten összetört székek árát. Végül őt visszatartották, de a csapat egy része megrohamozta a portát és rendőrök is megérkeztek. Így a társai kék zöldre verve távoztak reggel a kapitányságról.

A felkérésen mindkettőjük meglepődött, de Ákost az jobban megrázta, amikor életműdíjat kapott, most is reméli, hogy az ikonná válástól még nem kell abbahagynia a zenélést.

Címkék: MTV, Nagy Feró, Ákos, Coke Club, Siófok, Balaton, kultúra