Roma

A programban a Toponári és a Pécsi utcai iskolások vesznek részt. Szakemberek úgy vélik: nagy szükség van a hasonló kezdeményezésre a somogyi romák között ugyanis értelmiségi réteg szinte nem is létezik. Statisztikák szerint csupán 60 gyermek jut el egyáltalán a középiskoláig.

Egy képzeletbeli lényt terveznek a toponári iskolások. A képzőművészeten kívül zenei, irodalmi és matematikai képzésben is részt vehetnek. A diákok nagy terveket körvonalaznak. Az országban egyedülálló kezdeményezés célja: a hátrányos helyeztű gyermekek tehetséggondozása, valamint nyitás a társadalom felé - mondták a csütörtöki sajtótájékoztatón. Ráadásul a pedagógiai kar profiljába is vág a tehetségek felkarolása. Dr. Kovács Zoltán, a Kaposvári Egyetem dékánja így fogalmazott:
- A kollegák kifejezetten foglalkoznak ilyen tehetséggondozással kapcsolatos kérdésekkel, disszertációk kapcsán is a hátrányos helyzetű gyerekekkel nekik nem egy idegen terep. Gyakolratilag később hallgatókat is be tudunk vonni, és nekünk is van egy konkrét szakmai eredménye is.  

Ez a félév egyelőre kísérleti jelleggel működik, nyáron táborban folytatánk a felzárkóztatást.  A program fontos része a tehetségek elindítása és pályájuk nyomon követése. Szakemberek szerint erre egyre nagyobb szükség van, a roma érrtelmiség például hiányzik a somogyi városokból. Bogdán Imre, a Napkerék Egyesület elnöke elmondta, katasztrófális ez a helyzet, és a másik az érettségizettek száma: ebben a 6000 -es városban kb: van 40 cigány, akinek van érettségije. Ezt kell emelni. Somogyban is hasonló a helyzet. A megyei cigány önkomrányzat elnöke azt mondta: a romáknak nincs motivációjuk és pénzük a továbbtanuláshoz.

Berényi László, a Somogy Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke elmondta:
- Mivel egyre kevesebben kerülnek be a közápfokú intézményekbe, sokkal kevesebb gyerek kerül be a felsőfokú intézménybe, már csak azért is, mert általában a tandíjat nem tudják megfizetni, rossz szociális helyzetből kerülnek ki.

Ez fokozottan igaz a zsáktelepüléseken. Ott az általános iskolások harmada a 8. általános sem fejezi be. Statisztikai adatok szerint 600 roma kezdte el a középiskolát de csak 10%-uk fejezte be. És jelenleg 6 romának van egyetemi diplomája a megyében. Ez a roma lakosság egy ezreléke. Ez a somogyiak körében ez az arány 10%-ék. A cigány önkormányzat elnöke azt mondja: az ösztöndíjrendszer is összeomlóban van. Egyre kevesebb jut a cigánytanulók támogatására is.

Címkék: kultúra