Takács Gyula

A kortárs irodalom jeles alakjainak jelenlétében nyílt meg Takáts Gyula egykori otthonában a költőfejedelem hagyatékát bemutató irodalmi múzeum. Kaposvár leghíresebb költője éppen csütörtökön lenne 99 éves.

- Úgy tíz éve lehetett, amikor egyik beszélgetésünk közben Gyula bácsi hirtelen témát váltott. Megszakítva a régmúlt általunk csak könyvekből ismert eseményeinek felidézését, a koráról, az elmúlásról kezdett beszélni. Mindezt persze a maga páratlan, fanyar humorával, mégis komoran. Ekkor mondta el, hogy szeretné, ha halála után Kaposvár kezelné a hagyatékát, ha szeretett városa emlékszobát alakítana ki mindazon értékekkel, amelyek Gyula bácsi életét, munkáját fémjelzik, legyen szó személyes tárgyairól, műveiről vagy éppen kutatásairól- idézte fel az emlékház kialakításához vezető történetet Szita Károly polgármester.

Ezek az emlékmúzeumok a magyar irodalom szakrális helyei, amelyeket nemcsak tisztelni kell, hanem használni, látogatni, tanulmányozni, gondozni is. Különösen a fiatalabb nemzedéknek, hiszen a személyes élmények erejével kötik ezeket a nemzedékeket irodalmunk belső világához, teszik átélhetőbbé a klasszikus műveket - hangsúlyozta avató beszédében Dr. Pomogáts Béla irodalomtörténész, a Berzsenyi Társaság elnöke.

Az átadáson Varga Zsuzsanna Jászai Mari-díjas színművész szavalta el Takáts Gyula egyik versét, míg Kovács Dóra, a költő rokona népdalt énekelt.

Az irodalmi múzeum a kaposvári Kovács Sebestyén Gyula utca 9. szám alatt látogatható.

Címkék: kultúra