Felvételi

Kaposváron 8 iskolában zajlottak a magyar és a matematika írásbelik. A diákok még csak ezután, februárban adják be jelentkezési lapjaikat, a felvételi eredményről pedig április végén lesz döntés. Az iskolák harmada felvételiztetett a kijeölt helyeken. Tavaly a nagyatádi Ady gimnázium igedenforgalmi szakára és a kaposvári Táncsics gimnázium angol szakára lehetett a legnehezebben bejutni.

Szombaton délelőtt nagy volt a nyüzsgés a Toldi iskola folyosóján. A szülők együtt izgultak a gyerekekkel a felvételi előtt. Ebben a gimnáziumban száztízen írtak
magyar nyelvből és matematikából dolgozatot. Annak ellenére, hogy még nem kellett beadni a jelentkezéseket, a diákok már tudják, hol tanulnának tovább.

A Toldi iskola az egyik legnépszerűbb a városban. Tavaly négyszeres volt a túljelentkezés. A legjobban kedvelt a művészeti és a kommunikáció tagozat. A diákok megszerzése érdekében azonban mindig újítani kell - mondja az igazgatóhelyettes.
Ábrahámné Csákányi Ildikó, igazgatóhelyettes megerősítette: a következő hónaptól a Toldi ECDL vizsgaközpont is lesz. A diákok helyben tudják majd letenni az informatika vizsgarészeket, amelyre fel is készítik őket.

A Noszlopy Közgazdasági Szakközépiskolában is írják a dolgozatokat. 175 helyre általában négyszázan jelentkeznek.  

- A legnépszerűbb szak a közgazdasági és a gazdasági informatikus osztályunk. De emellett tudom ajánlani a német kéttannyelvű, az ügyviteli, illetve a külkereskedelmi üzletkötő osztályt - fogalmazott Végh József, igazgatóhelyettes.

Az országban minden második középfokú intézmény íratott felvételit. Somogyban csak minden harmadik. Főként a jobb iskolák felvételiztetnek. A többiek a tanulmányi eredmény alapján veszik fel a tanulókat. Idén 127-tel többen írtak felvételit Somogyban, mint tavaly.  
Horváth Attilától, az Oktatási Hivatal régiós igazgatójától megtudtuk Somogyban összesen 12 intézményben 1808 gyerek felvételizett. Kaposváron 8 iskolában öszesen 1017-en próbálkoztak.

A diákok február 19-ig adhatják be jelentkezési lapjaikat. A felvételről pedig április végén kapnak értesítést.

Címkék: kultúra