Seung Sahn

Ilyen a zen is - írja Seung Sahn koreai zen mester erről a tanítási formáról. Bár a magyarázat egyszerű, a zent megélni nem könnyű. Főleg a nyugati embernek nem, hiszen szinte képtelenek vagyunk rá, hogy jelen legyünk a pillanatban. A zen iránytűje ebben segít egy kicsit. Ad gyakorlati tanácsokat is, de lényege mégiscsak a bölcselet. Bár könnyed és sok anekdotát is találunk benne, hiszen a zen mesterek vidáman és néha egyátalán nem emelkedett stílusban közelítik meg a megvilágosodást.

"Egy napon mikor Un Mun zen mester kijött a mellékhelyiségből, egy szerzetes megkérdezte tőle: "Mi a Buddha? Abban a pillanatban a zen mester pillantása éppen egy hosszú fabotra esett, amivel a budit szokták tisztítani, és ami ki volt akasztva, hogy száradjon a napon. Így a szerzetes kérdésére azt válaszolta, "Száraz szar a boton".

Mert minden szó csak sallang és a forma mellékes, a lényeg, mindennek a lényege, végülis ugyanaz. Ha ezt felismered, megvilágosodtál- mondja Seung Sahn. A zen iránytűje alapos vallástörténeti hátteret is ad a buddhizmusról. Részletezi a különböző irányzatokat, és tanításaik lényegét is bemutatja. Legyen szó a négy nemes igazságról, avagy a hat páramitáról, illetve a három pradzsnyáról. Ezeket a fogalmakat kevesen ismerik, és néha megérteni sem könnyű őket. A kiadvány tehát elsősorban azoknak szól, akik már rendelkeznek valamilyen ismerettel a keleti vallásokról, és a buddhizmusról és jobban elmélyednének benne. De azokhoz is szólhat, akik keresik az igaz utat. Bár Saung Sahn mester azt írja:

" Ha azt mondod, hogy a hinajána buddhizmus a helyes buddhista magatartás, gondban leszel. Ha azt mondod, hogy a mahajána buddhizmus a helyes, még nagyobb gondod támad. Ha pedig azt mondod, hogy a zen buddhizmus a helyes tanítás, nyílegyenesen a pokolba jutsz. Ne az iránytű szavait nézd, hanem azt, milyen irányba vezetnek téged."

Tehát: Ne töprengj, csak egyenesen előre!

További könyvajánlók olvasásához klikkeljen ide!

Címkék: iránytű, seung, sahn, zen, kultúra