A  balatongyöröki Promenád Kávéház „Hableány” nevű kreációja  nyerte el a Balaton sütije 2025  címet, míg a  „Balaton kincsei”  nevű desszertjük a  mentes kategória  győztese lett. A  Junior kategóriában  a  siófoki Dinasztia Cukrászda fiatal tehetsége, Lovas Nóra  diadalmaskodott  „A Tópart Kincse”  nevű alkotásával.

A díjakat a badacsonyi Füge Feszten adták át, ahol a verseny valamennyi nevezője együtt ünnepelte az idei győzteseket, a balatoni cukrászközösség valódi összefogását szimbolizálva.

A győztes süteményeket  október 13-tól a nagyközönség is megkóstolhatja a balatongyöröki, illetve a siófoki cukrászdákban. 

Balaton-ihletésű ízek és közösség

A versenyre érkező desszertekben a  Balaton természeti kincsei, legendái, szőlőhegyei és gyümölcsei  keltek életre. A cukrászokat mogyoró, dió, mandula, szilva, szőlő, bor, barack, körte, füge, áfonya és málna ihlette: a Balaton környékének gazdagságát szimbolizáló ízek. A zsűri anonim kóstolás során szeptember 29-én Siófokon a Thanhoffer villában döntött a nyertesekről, kizárólag az íz, az összhang és a természetesség alapján. 

"A Balaton sütije nemcsak egy gasztronómiai verseny, hanem a régió közösségének ünnepe is. Külön öröm látni, hogy a cukrászok a Balaton ízeit, hangulatát és történeteit egy-egy szelet süteményben mesélik el – mindezt olyan kreativitással, ami méltóvá teszi a tó térségét egy négyévszakos gasztrodesztináció címére" – mondta Princzinger Péter a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány elnöke, a VisitBalaton365 ügyvezetője.

A Balaton sütije 2025: a Hableány

A  „Hableány”  nemcsak egy sütemény, hanem egy történet a Balaton mélyének titokzatos világáról. A desszert mogyoró, piskóta, nugát, málna és selymes mousse rétegeivel a tó naplementéjének színeit és hangulatát idézi. A díjnyertes alkotás a Promenád Kávéház  cukrásza,  Vadócz Jenő  keze munkáját dicséri, aki a fődíj mellett a  mentes kategória  különdíját is elnyerte. A balatongyöröki cukrászmester célja, hogy a Balaton  négyévszakos úti céllá  váljon, ahol az ízek és az élmények egész évben elérhetők.

A Balaton minden mentes sütije 2025 győztese: Balaton kincsei

A „Balaton kincsei” desszert  áfonya–málna zselével, mogyorómousse-szal és kakaós piskótával  készült. A csillogó, arannyal hintett bársonybevonat a Balaton rejtett kincseit idézi: ízeiben és látványában is elegáns, mégis természetes. A sütemény  glutén-, tej- és cukormentes, így azok is élvezhetik, akik ételintoleranciával élnek.

A Balaton junior sütije 2025 győztese: A Tópart Kincse

A  Junior kategória  győztese a  siófoki Dinasztia Cukrászda  fiatal tehetsége Lovas Nóra, aki  „A Tópart Kincse”  nevű desszerttel aratott sikert. A pálinkás szilvazselé, mandulamousse és karamellás bevonat rétegei a Balaton partjának gazdagságát és eleganciáját idézik. A fiatal cukrász a  Bán Tamás  vezette családi cukrászdában készítette el nyertes alkotását. 

Erdélyi Balázs, Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke szerint "a Balaton sütije versenyen rendkívül magas színvonalú alkotások születtek. Örömteli látni, hogy a balatoni cukrászok nemcsak technikailag, hanem ízvilágban is bátran kísérleteznek. A Hableány győzelme jól mutatja, hogy a hagyomány és a kortárs gasztronómia hogyan találkozhat egy igazán harmonikus, balatoni ihletésű süteményben."

Címkék: süti, cukrászda, sütemény, díj, elismerés, Siófok, Balaton, kis szines