Országosan is egyedülálló kezdeményezés volt az, amikor ez év májusában felavatták Kaposvár első közösségi komposztládáját. A Petőfi utcában lakók ezentúl közösen tudják gyűjteni majd a szerves hulladékot. Az akció nemcsak környezetbarát, hanem közösségépítő is.

Emellett minden kaposvári háztartás, aki kér, ingyen komposztládát kap a várostól. Hogy pontosan mi kerülhet bele, arról szól ez a videó is.

A legkisebb kaposváriak játékos formában sajátíthatják el a komposztálás folyamatát. Tíz intézményben úgynevezett ökorobot segíti a tanulást.

A hazai háztartási hulladék közel 30 százaléka komposztálható szerves anyag. Külön gyűjtésével és hasznosításával csökken a lerakókba kerülő szemét biológiailag lebomló tartalma, és ezáltal kevesebb üvegházhatású gáz - főleg metán - kerül a légkörbe.

Sokan még mindig nem tudják: a kerti hulladék sem tüzelőanyag. A szemétégetésnek komoly egészségromboló és környezetkárosító hatásai vannak. Megoldás lehet az újrahasznosítás és a komposztálás is.

Ebben segít a város által vásárolt ágaprító is, amely az ipari hulladékként keletkezett faágak felhasználásában nyújt segítséget.

Címkék: ágaprító, hulladék, környezet, komposzt, éghajlat, klíma, zöldség, kis szines