A svájci székhelyű Pékek Világszövetsége a 2001-es kongresszusán döntött úgy, hogy október 16. legyen a Kenyér Világnapja. A világnap célja, hogy bemutassa a világ legfontosabb és legalapvetőbb élelmezési cikkének, a kenyérnek a jelentőségét.

A világnapot már közel 30 ország ünnepli elsősorban karitatív jelleggel, mivel ezen a napon a pékek adományaikkal segítik a rászorulókat. Az ünnep alkalmat ad arra is, hogy a pékek áldozatos munkájára és a kenyér jelentőségére a nagyközönség figyelmét is felhívják.

magyarok kenyere nagybajom

A kenyér, amelyet a keresztények legszentebb imádságukban is megemlítenek, létfontosságú ásványi anyagokat tartalmaz és fontos energiaforrás a mindennapokban. Ókori falfestményeken és kerámiákon isteni adományként ábrázolták az ételt, de még ma is különleges jelentőséget tulajdonítunk neki. Némely nyelvben a „kenyér” szó „élelmet” jelent, Spanyolország és Olaszország bizonyos vidékein a kenyeret megáldják vagy megcsókolják, mielőtt megszegnék vagy megennék.

A kenyérrel kapcsolatosan több rituálé és hagyomány ismeretes. A hiedelem szerint a tészta kereszt alakú bevágása vagy a kisütés előtt a kenyér felett kereszt vetése az ördög kiűzését szolgálja. De a kenyér két végén történő megszegését is javasolták az ördög távoltartására. A „bűnevés” különös szokását temetéseken gyakorolták, amikor valaki megevett egy egész kenyeret, hogy ezzel magára vállalja a halott bűneit.” – írja Christine Ingram: Kenyérenciklopédia című könyvében.

A Kenyér világnapja kapcsolódik a szintén október 16-án tartandó Élelmezési világnaphoz is, amelynek keretén belül a globális éhezésre hívják fel a figyelmet az ENSZ szervezésében.

Címkék: élelem, kenyér, világnap, kis szines