Kilencven éve ünnepeljük Október 4-én az állatok világnapját. A mai nap Assisi Szent Ferenc nevéhez kötődik, hiszen október 4-e, az állatok és a természet pártfogójának ünnepnapja is egyben. Az egyik legismertebb világnapon rengeteg program hívja fel a figyelmünket a vadon élő állatok védelmére, a felelős háziállattartásra, az ember-állat együttélés szabályaira.

Ma Kaposváron több óvodában tartottak állatsimogatásokat és különböző állatokkal kapcsolatos programokat, de a Bőszénfai Szarvasfarmon is egész napos programmal várják az érdeklődőket.

állatok világnapja

De az Állatok Világnapja viszont sokkal többről szól, mint egy kis állatsimogatós cukiskodásról. Ezen a napon fel kell hívi a figyelmet a vadvilág és az emberi civilizáció viszonyára is. Mára ugyanis az emberek és haszonállataik brutális mértékben kiszorították a vadállatokat saját élőhelyeikről. Folyamatosan pusztulnak ki az őshonos állatfajok, ami az emberi populáció folyamatos növekedésével csak tovább fokozódik. Beszédes számokat mutat a Qubit egy korábbi cikke a globális fauna megoszlását illetően (ha a halakat nem számoljuk): háziállatok 63%, emberek 27%, vadvilág 9%.

Túlfogyasztunk és túlterjeszkedünk, ezt jelzik évről évre a WWF vagy a Heinrich Böll Alapítvány és a FAO jelentései, amelyek 2006-ban először mutattak rá, hogy az állattenyésztés több üvegházhatású gázt termel, mint a közlekedés és szállítás együttvéve.

qubit állatok világnapja

A vadon élő közepes és nagytestű állatok száma és össztömege egyre jelentéktelenebb lesz a közel 38 milliárd tenyésztett állathoz és a 7,6 milliárdnyi emberhez képest

Néhány szemléletes példa: Nagymacskából 175 ezer egyed kóborol szabadon, míg házimacskából 600 milliót tartunk; farkasból alig 300 ezer szaladgál szerte a bolygón, míg kutyából 525 millió, amelynek nagyobb része gazdátlan. Vadon élő bölény alig 500 ezer legelészik, házimarhából ennél bő 3000-szer többet, 1,6 milliárdot tartunk.

Ezért is fontosak a szemléletformáló programok az állatok világnapján, amelynek keretében szakemberek beszélnek a felelős állattartás és az ivartalanítás fontosságáról, hiszen az ellen csak mi tehetünk, hogy ne kóboroljon több száz millió kutya vagy macska gazdátlanul a világon.

Címkék: Állatok világnapja, vadvilág, szemléletformálás, kis szines